Sådan undgår du malware

Malware er meget oppe i tiden, da rigtig mange er udsat for disse små irriterende programmer. Når de først har inficeret din computer, så er der ikke rigtig en ’nem’ måde at komme af med dem igen.

Hvad er Malware?
Malware står for ”Malicious software” – så oversat betyder det ondsindet software. Malware er inddelt i flere forskellige kategorier såsom virus, trojan, orm, ransomware, spyware, adware og andre.

Tilfælles for dem alle er, at de ikke altid har et dårligt formål. Enten sender de dine personlige informationer ud som blandt andet bankoplysninger, betalingsoplysninger, søgehistorik, købevaner, kontakt informationer. De kan faktisk se alt på din computer, hvilket betyder det meste af din informationer. De kan se hvis du har købt noget nyt, eller hvis du har betalt for en kommunikationsuddannelse. Nogle af disse malware typer kan sprede sig selv til andre i dit adressekartotek. Adware er den mest ’harmløse’ form for malware, da den eneste formål er at vise reklamer på din computer – det er irriterende, men ganske ufarligt.

Hvordan får man Malware?
Der er flere forskellige metoder, de mest normale er igennem at downloade gratis programmer eller hvis man henter torrents ned fra diverse torrents sider. Når man downloader freeware, så tillader mange virksomheder (udviklerne af freewaren), at andre virksomheder får lov til at koble adware eller spyware til det gratis program. På den måde får de adgang til dine personlige informationer og kan altid sende relevante reklamer til dig.

Det samme gælder med torrents, en god torrent kan ende ud at blive hente virkelig mange gange, så derfor er det en ideel spredningsmetode for udviklerne af malwaren.

Derudover, skal e-mail phishing nævnes, hvis ’hackeren’ først får adgang til dine e-mails, så bruger de din e-mail til at sende mails til dine bekendte med en inficeret fil i håb om at de vil gøre ligesom dig at downloade den og åbne den. Det er derfor du aldrig skal åbne e-mails fra bekendte der er på et andet sprog eller som generelt ser mistænkelige ud.

Til sidst så skal man have fokus på falske ’landingssider’. Apple og Windows kunder har været udsat for disse ting mange gange. De får en e-mail, der ser meget officiel ud, fra en af virksomhederne. Der står typisk noget lig med at deres betalingsoplysninger skal bekræftes, eller for sikkerhedsmæssige grunde, så skal deres password ændres eller at deres konto vil blive slettet ved mindre de indtaster deres betalingsoplysninger.

 Det er ikke kun Apple eller Windows man får mails fra. Det kan være fra alle virksomheder, lad os tage et eksempel – jeg har været i kontakt med obsidian.dk og pludselig får jeg en e-mail fra en adresse der hedder support@support.obsidian.dk. E-mailen ser jo rigtig ud, men man skal være opmærksom på det ekstra ’support’ efter snabel a’et. Det gør at det er et helt andet domæne, som obsidian intet har med at gøre.

Inde i disse e-mails der vil være et link til en side som igen hedder noget meget lig den originale side, og den side du kommer ind på er en tro kopi af en original side fra enten Apple eller Windows. Forskellen er bare at de oplysninger du indtaster, aldrig når ud til disse virksomheder, men til hackerens e-mail.

Hvordan fjerner jeg Malware?
Det bedste ville være at, finde en hjemmeside som du stoler på, som for nyligt har lavet en anmeldelse omkring anti-malware programmer. Læs flere forskellige undersøgelser, hvis de samme programmer ligger i toppen på de forskellige sider, så vælg en af disse. Der findes både betalte og gratis anti-malware programmer, men hvad har vi lært om freeware? Derfor kan det godt betale sig at købe programmet. De plejer ikke koste alverden.

Tegn på du har Malware
-
Langsom PC
- Langsomt internet
- Larmende PC
- Mange pop-up annoncer
- Nye startsider i dine browser

 

    Kontakt/ Mail  

Wintip.dk

Jeg håber du får stor fornøjelse af Wintip.dk. Har du ris, ros,eller kommentarer er du velkommen til at sende en mail.

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!