Windows 9x og Me - Artikler

Windows Me erfaringer

Publiceret 06-03-2001

Windows ME har fået en blandet modtagelse. Der er mange der er rigtig glade for ME men også mange der er virkelig kede af ME. Efter fire måneder med Windows ME er jeg begge dele. Der er nemlig forbedringer på nogle punkter. Men også forringelser på andre, eller rettere - forbedringerne har en bagside.

Fire måneder med Windows ME på min computer uden (væsentlige) problemer. Jeg burde vel være lykkelig, men efter den første begejstring har lagt sig må jeg jo indrømme at det ikke lever helt op til forventningerne om den store forbedring i forhold til Windows 98SE. Jo det er da hurtig og ret stabilt men der er undtagelser. F.eks. er "Åben med" funktionen og mange dele af Hjælp og Support langsom. Og meget hurtigere og mere stabilt end Windows 98SE er det altså heller ikke. Til gengæld gør Systemgendannelse at mange problemer ikke giver anledning til den store bekymring.

Jeg har brugt Systemgendannelse et par gange med held. Det gør at jeg ikke så ofte tager backup af hele mit C: drev med Norton Ghost, da Systemgendannelse er lidt hurtigere. Men Ghost laver til gengæld en komplet backup. Der er nogle der har haft problemer med Systemgendannelse, det skyldes nogle konflikter med bl.a. Norton og McAffee Antivirus. Selv om jeg ikke har Systemgendannelse til at skabe gendannelsespunkter i Opgavestyring, så kan det godt finde på at køre i utide alligevel. Det sker f.eks. hvis jeg tømmer papirkurven når der ligger midlertidige systemfiler fra en installation i den.

Med Windows ME har man tilnærmet sig sammensmeltningen af Windows 9x og Windows NT/2000.
Det der gør Windows ME anderledes er at det er den første og eneste Windows version beregnet udelukkende på private hjemmebrugere. Det gode ved det er - som tidligere nævnt - at Microsoft har gjort et godt stykke arbejde for at gøre ME let at bruge med guider til næsten alle funktioner. Ulempen er at der ikke er helt de samme muligheder for avancerede brugere som i Windows 98 og Windows 2000 der jo også bruges professionelt. Mange af  konfigurerings-mulighederne ligger nemlig skjult i Guiderne. Der er heller ikke fremvisere til alle filer og det irriterer mig er at jeg ikke kan læse f.eks. indholdet af en .dll fil. Der findes ikke Hurtig Visning (Quickview) i Windows ME. Så jeg er nødt til at starte computeren op i Win 98 for at læse filerne i Windows Me. Det er jo ikke alle der har den mulighed, og det er også noget bøvlet.

På den anden side set er det vel meget rart at Windows ME gør arbejdet, men hold lidt øje med diverse popup bokse med indhold a la "Vil du have WMI til at ..", vælg kun det du mener du har behov for ellers ender det med at der kører 117 service programmer i baggrunden.

Efter at have brugt Easycleaner der gjorde at jeg ikke kunne bruge Hjælp og Windows Installation (i Tilføj/Fjern programmer) prøvede jeg at geninstallerer Windows ME oveni sig selv uden formatering, i stedet for at bruge EasyCleaners backup. Pudsigt nok hjalp det også på et mindre problem jeg havde haft med understøttelse af dansk keyboard når jeg brugte DOS (i Tilbehør).

Ellers har jeg været ret heldig med mit Windows ME. Det skyldes dels at computeren er sammensat af godt hardware der også er Windows 2000 kompatibelt, og dels at jeg har været forsigtig med hvilken software der er blevet installeret.
Selv om computeren nogle gange nærmest køre i døgndrift som server i vores lille hjemmenetværk, oplever jeg ikke den dræning af ressourcer man kan komme ud for med Windows 95/98. Så jeg har bestemt ikke fortrudt min investering i Windows ME.

Overvejer du at opgraderer til Win ME ?:

Selv om jeg ikke har oplevet tilnærmelsesvis de problemer andre har haft, har jeg hørt og set tilstrækkelig til at jeg ikke uforbeholdent kan  anbefale at opgraderer til Windows ME . Både ældre og det sidste nye hardware kan skabe problemer. Windows ME virker bedst på computere fremstillet mellem slutningen af 1997 til slutningen af 2000.

Der er faktisk bedre muligheder for at bruge alle mulige programmer, spil og hardware i Windows 98. Det kræver lidt mere arbejde, men til gengæld er der mulighed for at få snart sagt alt software og hardware til at virke. For rigtige pilfingre som mig er Windows 98SE nok at foretrække ;-).

Omvendt er Windows ME nok bedre for de knap så teknisk mindede, grundet de gode guider. I et hjem hvor computeren bliver brugt af både store og små er Windows ME det bedste valg. Problemer der i Windows 98 tager lang tid at løse hvis man ikke er lidt af en "nørd", kan hurtigt løses af enhver med Systemgendannelse i Windows ME. Hvis du har en ældre PC så check om din hardware er kompatibel hos Microsoft.

Eller sagt på en anden måde: hvis du ønsker at være herre over dit styresystem, så vælg Windows 98SE og find dig i at du skal bruge nogen (eller megen) tid på vedligeholdelse, konfigurering og fejlfinding.
Hvis du hellere vil have Windows til at gøre arbejdet og er ligeglad med hvad der foregår bag facaden, så vælg Windows ME, læn dig tilbage og nyd det. Inden du læner dig helt tilbage er du måske nødt til at finde dig en ny printer, scanner eller lydkort.

Bemærkninger:

Windows ME er den sidste af det der kaldes 9x styresystemerne. Den kommende Windows XP er en videreudvikling af Windows 2000 og det skulle gerne betyde at vi kan få et styresystem der er både hurtigt og stabilt som Windows 2000 og kan gabe over så forskelligt brug som Win98/ME. Desværre betyder det også at der er meget få udviklere hos Microsoft der bekymre sig om Windows ME, de er faktisk alle kommet på XP teamet for længe siden. Derfor skal man nok ikke forvente andet end et par småpatches til at løse problemer med nyt hardware. Den næste større opdatering af ME bliver højst sandsynlig XP.

Microsoft kunne godt have lænet sig lidt mere op af Windows 2000 der er et rent 32bit system. Så havde vi været helt ude over det ressourcedræbende "chunking" mellem 16bit og 32bit.  Det ville godt nok ikke være kompatibelt med ældre hardware, men det er alligevel ikke lykkedes for Microsoft at få ME til at være det i alle tilfælde.

Kører Windows ME ikke rigtigt for dig ? Måske er der lidt hjælp på:
Et par tips til Windows ME

Læs mere om Windows Me:

Windows Me hvad er nyt i forhold til Windows 98.

Første indtryk om min installation og de første 14 dage med Windows Me.

Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!