Windows 9x og Me - Artikler

Windows Installation - 9x og Me

Publiceret: 25-04-2001

Windows kan installeres rent, d.v.s på en ren formateret harddisk. Det kan også geninstalleres oven i sig selv. Her beskrives hvornår du skal bruge den ene eller anden type installation og hvordan. Hvis det er Windows 95 bør du også læse Bemærkninger.

Inden installation:

Du skal bruge en startdiskette. Den oprettes ved at gå i Kontrolpanel - Tilføj/Fjern Programmer, der klikker du på fanen Startdiskette, indsætter en tom 1,44MB diskette i A drevet og klikker Opret diskette.

Hvis der er tale om en ren installation skal C: drevet formateres. Det skal det også hvis det er en tom harddisk, da kan du med fordel bruge FDISK til at oprette partitioner. Både format C. og fdisk skal køres fra startdisketten. Hvis din harddisk er delt i flere drev har du forhåbentlig dine egne data filer (breve osv.) på et andet drev end C: ellers flyt dem inden (se Mapper og filer). Lav en backup af dine data, hvis du har CD brænder er det jo ikke noget problem.

Geninstallation:

Windows kan geninstalleres oven i sig selv for at reparerer mange beskadigede filer. Det kan være løsningen hvis du får mange fejlmeddelelser og du har prøvet at løse problemet uden resultat. Gendannelse af Registreringsdatabasen (se Regedit) eller Systemgendannelse i Win Me kan ikke løse problemet. og du har ikke mulighed for at overskrive drevet med et image (fra da det virkede).

Geninstallationen kan gøres fra Windows, men det bedste er at starte computeren med startdisketten for at undgå fejl. Når menuen med startmuligheder vises vælger du at starte med CD understøttelse. Computeren er klar når du står i DOS prompten: A:> og her skriver du bare Install så kører installationsprogrammet. Alle dine data og personlige indstillinger bliver gemt. Den eneste forskel du mærker når Windows starter normalt op efter geninstallationen er at Windows systemfiler og programmer (forhåbentlig) er gendannet.

Hvis dine problemer skyldes nogle ændringer du (eller et program) har lavet i Registreringsdatabasen er det ikke sikkert disse rettes ved en geninstallation da det betragtes som personlige indstillinger af Installationsprogrammet. Men beskadigede registreringsnøgler bliver gendannet.

Ren installation:

Hvis du har en ny harddisk eller du vil installerer alt fra bunden skal harddisken først formateres. Star computeren med Startdisketten. Når menuen med startmuligheder vises vælger du at starte med CD understøttelse. Computeren er klar når du står i DOS prompten: A:> og her skriver du Format C: så bliver alt på C: drevet slettet. Hvis du vil oprette nye partitioner skal du gøre det inden formateringen med DOS programmet FDISK (findes på Startdisketten). Bagefter skal harddisken formateres med Format. Når du er klar til installationen skriver du Install i A:> prompten, så kører installationsprogrammet.

 

Bemærkninger:

Hvis du har Windows 95 og bruger Startdiskette oprettet i Win 95 er der ikke mulighed for CD support. Brug Startdiskette fra Windows 98 eller download en bootimage du kan overfører til diskette fra:
https://www.bootdisk.com/
I Win 95 skal du angive stien til CD'en og skrive med DOS kommandoen: cd D: (hvis dit CD drev hedder D). Kommandoen cd betyder Change Directory (Skift bilbliotek/mappe/drev) og kan bruges til at komme tilbage til A:.
Læg mærke til hvilket drevbogstav der tildeles under opstart, det kan nemlig være flyttet et bogstav op fordi der oprettes et virtuelt DOS drev.
Når du står i CD drevet skriver du: Install eller Setup (afhængig af version).

Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!