Windows 9x & Me Værktøjer

Defragmentering

 

Få samling på filerne

Når computeren arbejder henter og gemmer den filer på harddisken. Filerne bliver ikke gemt i èt stykke, men i fragmenter som godt kan ligge flere steder på harddisken. Når en fil åbnes skal computeren altså hente den i små bidder fra flere forskellige steder på harddisken og det tager jo noget længere tid end hvis den kan hente den ét sted. En høj fragmentationen gør ikke alene computeren langsom, men kan i yderste konsekvens være skyld i decideret nedbrud.
I Windows 98 og Me flytter Diskdefragmentering programmerne så de starter hurtigere.

Hvor ofte ?

Hvor ofte du skal defragmentere afhænger af hvor meget og til hvad computeren bliver brugt.
Der findes ikke en decideret tommelfingerregel. De rigtig "fartglade"  siger at fragmentationen skal holdes under 3%. Jeg kan i hvert fald mærke forskel hvis den er på 5%.
I modsætning til Win95 kan man i Win98 og Me, ikke se hvor mange procent drevet er fragmenteret.
Men efter f.eks. 20 timers almindelig brug vil de fleste kunne have gavn af det. Hvis der bliver tilføjet, slettet, eller flyttet mange filer går det meget hurtigere.

Hvordan ?

Til at samle (defragmentere) filerne bruges programmet Diskdefragmentation (Windows/defrag.exe). Det kan åbnes i Tilbehør/Systemværktøjer eller ved at skrive kommandoen : defrag i Kør.

Vælg drev

Nu kan du vælge et enkelt drev eller alle drev.

Alternativt kan du bruge programmer som Norton Speeddisk, der er lidt hurtigere og informationsrigt.

Hvor lang tid det tager afhænger af mængden af data på drevet, hvor hurtig computerens processor og harddisk er, og hvor meget filerne er defragmenteret.

Det er meget normalt for Win98 og Me at den står et stykke tid på 10%. Det er fordi programmerne flyttes så de starter hurtigere.
Det gør de ikke i Win95.

Proces visning

 

Du kan også starte Diskdefragmentation i Denne Computer.

I Denne Computer kan du, under Egenskaber for et drev (højreklik og vælg Egenskaber), se hvor mange dage der er gået siden drevet sidst blev Defragmenteret.

fanen Funktioner

Læs også om: Problemer med Diskdefragmentering

  Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!