Windows 9x & Me Værktøjer

MSCONFIG - Værktøj til systemkonfiguration

Publiceret: 15-08-2001

Fejlfinding med msconfig:

Værktøj til Systemkonfiguration (herefter kaldet den engelske betegnelse msconfig) er beregnet på fejlfinding ved hjælp af udelukkelsesmetoden.

Nedenstående eksempler er fra Windows Me der har lidt flere funktioner end i Windows 98, men fællesfunktionerne bruges ens i begge systemer. Programmet åbnes ved at skrive msconfig i Kør, eller fra fanen Funktioner i Systemoplysninger.

Fanen Generelt giver forskellige opstartsmuligheder. Hvis du flytter "prikken" til Diagnostisk Start svarer det til at holde CTRL nede (eller taste F8) under opstart. Du vil så få en menu hvor du kan vælge at starte Windows normalt, med bootlog, i Fejlsikret Tilstand eller med Trinvis Bekræftelse.

Avanceret Start giver mulighed for at starte uden indlæsning af bestemte grupper af konfigurationsfiler.

MSCONFIG

Nu undre du dig måske hvordan Windows kan startes uden f.eks. System.ini filen indlæses, og det med god grund for det kan det heller ikke. MSCONFIG laver en ny system.ini fil med kun de allermest nødvendige linier. Faktisk den oprindelige system.ini som oprettes under Windows installtionen, altså inden du har installeret andre programmer, eller lavet personlige indstillinger der tilføjer nye linier i system.ini filen. Det er klart at der er noget der ikke virker når du genstarter med en minimal system.ini, men det er netop fidusen.
Hvis dit problem forsvinder ved f.eks. ikke at indlæse System.ini filen, så ligger fejlen jo der. Når du igen sætter flueben i "Indlæs System.ini" genskabes din oprindelige System.ini. Og så er det jo med at prøve sig frem i fanen System.ini.

Akkurat det samme gør sig gældende for de andre faner. Problemet er jo sjældent løst ved bare have fjernet et flueben et sted i MSCONFIG. Men så ved du hvilket program, hardware eller personlig indstilling der er skyld i evt. fejl.

Startfanen er nok den mest populære, og bruges til at forhindre diverse programmer i at starte op sammen med Windows.

Advarsel Advarsel til Windows Me brugere der har ZoneAlarm installeret:
Hvis du vil starte med bootlog eller vil kører diagnostisk start (valgt i msconfig) med Windows Me, skal du afinstallerer ZoneAlarm INDEN du forsøger. Det samme problem vil utvivlsomt opstå når bestemte filer hindres adgang under fejlsøgningen med MSCONFIG.
Udskriv evt. Blå skærm ved Diagnostisk start så du har løsningen ved hånden hvis du skulle få et lignende problem.

Bemærk også knappen "Start Systemgendannelse", det er en god idé at lave et friskt gendannelsespunkt inden du starter fejlfindingen.

I menuen vis kan du hurtigt få adgang til nogle af de andre værktøjer/mapper hvor årsager til problemer kan finde og løses.

Ja du så rigtig, skrifttyper kan være årsag til problemer. Især hvis du har mange skrifttyper, vil computeren blive langsom og de ledige ressourcer små. Som standard er der ca. 146 typer.

Du kan evt. tage en kopi af Fonts mappen (Windows\Fonts) og gemme i en personlig mappe. Så kan du altid hente en skrifttype igen hvis du har været for grov i oprydningen.

Vis

Eksempel på System.ini oprettet af MSCONFIG : systemini eksempel

Læs mere om anvendelsen af MSCONFIG her: Flere ressourcer fra start

Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!