Windows 9x & Me Værktøjer

System File Checker (SFC)

 

Check for ændrede, ødelagte eller slettede systemfiler:

SFC var et rigtig godt program da Windows 98 kom på gaden, idet der kunne kontrolleres om nogle (især ældre) programmer havde overskrevet en aktuel systemfil. Da det efterhånden er længe siden Windows 98 var nyt, og der er kommet mange opdateringer siden, har SFC desværre ikke helt samme gyldighed længere og bør kun bruges til føre log og til at gendanne systemfiler der giver fejlmeddelelser under brugen af Windows. Derfor er dette afsnit ændret lidt pr. 5-11-2000.

OBS.
Hvis SFC melder om fejl eller beskadigelse i følgende filer efter installation af IE5 og højere version, skal de blot opdateres.

extrac32.exe
Advpack.dll 
Rnaph.dll 
Advapi32.dll
Wlda32.dll

Mscat32.dll
Mssip32.dll
Mssign32.dll
Softpub.dll

Cryptui.dll
Cryptnet.dll
Cryptext.dll
Msoss.dll

Det skyldes at SFC ikke kan genkende disse filer (gælder ikke 98SE).

Om brugen af SFC.

Nogle (også ældre Microsoft) programmer kan finde på at installere ældre versioner af .dll filer end dem du har i forvejen.
Det kan nogle gange give problemer med de programmer der bruger den nyeste version. Det sker også at systemfiler bliver slettede eller beskadigede.

Derfor er det en god idé at køre Kontrolprogram til Systemfiler både før og efter du har installeret eller afinstalleret  software.
Du kan også starte programmet fra Kør ved at skrive : SFC

Efter at have åbnet programmet går du ind i Indstillinger. Her kan du se hvordan mine indstillinger er:

Indstillinger for SFC

Nu checkes enhver ændring i systemfilerne, og ved at vælge Føj til eksisterende log kan jeg altid gå ind i Vis log og se hvad der er ændret. På et tidspunkt bliver logfilen selvfølgelig temmelig stor, men da det er et almindelig tekstdokument  (Notesblok eller Wordpad) kan de ældste slettes i teksteditoren.

Sådan ser det så ud når en fil er ændret:

SFC meddelelse

Bemærk at datoen for den aktuelle er nyere end den forrige, men versionsnummeret er ældre ! Da jeg ikke umiddelbart har nogen idé om hvor den stammer fra går jeg ind på  Microsoft DLL help databaseog finder mere information. Det viser sig at være en fil der installeres med Outlook Express.

Der er nu flere valgmuligheder. Normalt sker der ikke noget ved at vælge Opdater, og det er oftes det fornuftigste valg, og anbefales hvis du ikke har bemærket nogle fejl på computeren.
Skulle et program senere melde fejl der henviser til pågældende fil, kan der søges i logfilen, hvorefter den oprindelige filversion kan findes og gendannes. Det kan du læse om i Gendannelse af systemfiler.

Feltet Ignorer forklare vist sig selv.

Opdater kontroloplysninger for alle ændrede filer  bruger jeg selv kun hvis jeg f.eks. har installeret nye Windows opdateringer, opdateret mit antivirus program, eller afinstalleret et program. Det kan anbefales at køre SFC både før og efter installationen, så er man sikker på at det kun er de nye filer der bliver opdateret efter installationen.
Men som nævnt kan man altid gå ind i logfilen og søge efter filnavn, hvis der opstår fejlmeldinger.

Bemærk også at nogle filer ændres når du laver nye indstillinger i forskellige programmer. Så vises en systemfil som ændret, men både dato og versionsnummer er det samme, størrelsen kan være ændret. Da opdateres ændringen naturligvis. Hvis du søger efter filer der ikke er signerede i Signaturbekræftelse vil du også finde mange filer der er ændrede siden dit Windows blev installeret. De er (oftest) brugertilpassede.

Filen MSISYS.VXD vises altid som ændret, det er styrefilen til SFC og ændringstidspunktet er det samme som da SFC blev startet. Vælg roligt Opdater.

Ovenstående fremgangsmåde er måske at gøre lige meget ud af det, men det er en sikker metode at holde styr på .dll og vxd. filer. Selv om de fleste ændringer roligt kan opdateres så har man ligesom "fingeren på pulsen". Heldigvis er de nyeste programmer indrettet så de under installation checker og spørger inden en tilsvarende fil erstattes. Men specielt .dll konflikter har været årsag til mange grå hår i tidens løb.

Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!