Windows 9x og Me Trimning

Flere ressourcer fra start

 

Som udgangspunkt starter Windows hurtigst og arbejder bedst jo flere ledige ressourcer der er til rådighed fra starten.

Efterhånden som der bliver installeret flere programmer og applikationer som det hedder, så bliver der også mere der starter sammen med Windows i det skjulte. Det kan blive til temmelig meget hvis du ikke får kontrol over det.

Derfor kan man opleve at programmerne lige efter start måske allerede har taget over 20% af ressourcerne i brug. Samtidig tager det jo "hundrede år" inden computeren er klar til brug.
Hvis du bruger alle programmerne hver gang computeren tændes, er det måske ikke et problem, de er jo "varmet op" og klar til brug.

Men det er nu sjældent tilfældet, derfor gælder om at få kontrol med hvad du vil have til at starte.
Det skal også nævnes at programmer der bruges under hver session bliver hjulpet godt på vej af Swapfilen, der gemmer "genveje" til dem.

Store ressourcebrugere er:

Find Fast. (MS Offices Hurtig Søgning).

MS Office programlinie. I Windows 98, ME og Win95 med IE 4.01 kan genveje til de mest brugte flyttes til Hurtig Start (Quick Launch).

MS Office start. Gør at Office programmer starter en anelse hurtigere, men tager altså ressourcer i opstarten.

ICQ.

Diverse Utilities der overvåger systemet, hvis man har installeret f.eks. Norton Utilities, McAffe's Nuts&Bolts og hvad de ellers hedder.

Nævnes skal også samtlige antivirusprogrammer, nogle er dog værre end andre. Men hvis man er meget på "nettet" så er det nok bedst at det starter sammen med computeren.

Andre programmer der måske ikke behøver være med fra start:

Real Player.

Comet Curser.

Hvordan ?

Først skal du have lidt styr på hvad der starter sammen med Windows.
Nogle af dem ligger et ikon i Systembakken (nederst til højre, sammen med den gule højtaler).
Systembakke
Men det er langt fra alle der kan ses dér. Ctrl+Alt+Delete afsløre et par stykker mere. 
I Windows 98 og ME kan man i Systemoplysninger se under Softwaremiljø/Starprogrammer få et overblik over hvilke programmer der startes og hvorfra. I Kørende opgaver kan du se hvad der totalt kører.
Wintop som høre til Windows 95 Power Toys er også et rigtig godt program til at se kørende opgaver.

Meget af det bruger du sikkert ikke så tit og det kan med fordel forhindres i at starte sammen med Windows.

Hvis du også gerne vil se hvor mange systemressourcer der er ledige før og efter oprydningen kan du bruge  Ressourcemåler som skal startes umiddelbart efter opstart. Et hurtigt overblik fås også ved at højreklikke på Denne Computer vælg Egenskaber, under fanen Ydeevne vises ledige System ressourcer i %.

Det første sted du kan sortere, er i Start/Programmer/Start:
Windows 98 brugere kan bare højreklikke på genvejen og vælge Slet.
Windows 95 (uden IE4.01) brugere kan højreklikke på proceslinjen vælge Egenskaber / Programmer under menuen Start / Fjern og så finde Start klik på + og markere det der skal fjernes. Det er kun genvejen og ikke selve programmet der slettes.
(Hvis du fortryder kan du åbne Papirkurven, højreklikke på den slettede genvej og vælge Gendan.)

Deaktiver det i de pågældende programmer:
I mange programmers indstillinger kan man deaktivere dem i opstarten. Muligheden findes ofte allerede under installationen af dem. Vær opmærksom på de steder hvor der er flueben i forskellige bokse, ofte står der noget med Startup, Icontray eller Systray.

Programmer der startes af Registreringsdatabasen eller .INI filer:
Kan enten hindres i at starte i programmets indstillinger eller ved hjælp af Værktøj til Systemkonfiguration (msconfig.exe). Det findes (desværre ikke i Win95) under Funktioner i Systemoplysninger (msinfo32.exe), stien er Start\Programmer\Tilbehør\Systemværktøjer. Kan også startes fra Kør ved at taste :msconfig

Her under fanen Start kan fluebenet/fluebenene fjernes ved programmer og applikationer der ikke ønskes startet op sammen med Windows. De kan også markeres igen hvis du fortryder.

MSCONFIG - fanen Start

Advarsel Fjern ikke fluebenene i EXPLORER og SCANREG under fanen start.
Windows kan ikke køre uden Explorer. Systray er også rimelig vigtig, og Scanreg laver en backup af registreringsdatabasen, så disse skal altså helst startes sammen med Windows.
I Windows ME er også StateMGR og PChealth ret vigtige. Windows ME vil også meddele at du køre med fejlfinding, når du har ændret i MSCONFIG.

Nogle gange kan programmer dukke op på listen igen med flueben i. Det skyldes at de enten er angivet til at starte fra Autoexec.bat, Config.sys, System.ini eller Win.ini. Så skal de også rettes der.

Windows 95 brugere er henvist til at bruge Regedit eller Sysedit til at redigere i Registreringsdatabasen og Systemfiler. Hvis du har kendskab til at arbejde med førnævnte kan programmerne hindres i at starte ved at sætte et semikolon foran kommandoen. Du kan se eksempel på hvordan i artiklen om Regedit.

 

Du kan bruge RegCleaners Startup list, det virker efter samme princip, som msconfig.

Du kan læse lidt om hvad Ressourcer i Windows 9xog Me er på:
Ressourcer

  Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!