Windows 9x og Me Trimning

RAM

 

Om at udnytte og løse problemer med større mængder RAM:

I skrivende stund er RAM meget billige, derfor er det oplagt at benytte sig af muligheden for at opgradere computeren med nogle flere RAM. Det er den bedste og nemmeste hardware opgradering - i øjeblikket også den billigste. De fleste Windows 98 og Me kører udmærket med 128MB RAM, og med 256MB RAM har de fleste rigeligt. Det er kun i specielle tilfælde at du får brug for mere. Selvom Windows 9x og Me teoretisk kan håndterer 2GB RAM vil jeg ikke anbefale mere end 512MB. Hvis du kører så tunge opgaver på din computer at 512MB RAM er for lidt, bør du nok overveje at købe Windows 2000 eller Windows XP.

Inden du køber flere RAM:

Check hvor mange MB RAM din computer (bundkort/chipsæt) understøtter, det er ærgerligt at købe noget du ikke kan bruge uanset hvor billigt det måtte være. Nogle ældre computere kan ikke udnytte mere end 64MB RAM. Du kan finde oplysningerne i manualen til din PC, dér vil du sikkert også kunne finde en anvisning på hvordan du montere RAM.

Det er også vigtigt at det er den rigtige type, de fleste computere bruger SD RAM med en clockfrekvens på 100 eller 133mhz. Fordelen ved SD RAM er at du sagtens kan bruge 133mhz RAM selv om dit bundkort er 66 eller 100mhz. Men dine nye RAM vil aldrig være hurtigere end bundkortets BUS (som det hedder) eller andre RAM klodser i PC'en med lavere frekvens. De nyeste computere med AMD processorer understøtter DDR RAM de er meget hurtige men kan ikke sidde sammen med andre typer RAM.

Advarsel Nedenstående indeholder tips der kræver ændringer i Windows systemfiler. Kan ikke anbefales nye Windows brugere der ikke har erfaring i backup og problemløsning.

Udnyt RAM bedre:

  1. Det vil også være oplagt at øge Windows Cache kapacitet ved at ændre Computerens Rolle (se Computerens Rolle) eller prøv evt. mine nye roller til din computeren (se Flere "roller" til PC'en).

  2. Hvis du har DMA aktiveret kan du reserverer RAM til DMA buffer ved at indsætte linjen: DMABufferSize=64 under [386Enh] i System.ini dette vil reservere 64KB RAM til DMA buffer.

  3. Når du er der kan du ligeså godt forebygge lidt mod at få fejlmeddelelser om for lidt hukommelse ved at til føje MinSPs=4 i  under [386Enh] i System.ini
    MinSPs er det antal sidestakke (SPs) i hukommelse der tildeles (16bit) drivere. Disse frislippes igen når programmet ikke længere bruger dem. Windows' standard er at tildele 2 SPs på hver 4KB til et program. Du kan også sætte værdien til 8 hvis du har meget 16 bits halløj kørende.

  4. Forøg Ikon cache. Download Ikoncach.reg og dobbeltklik på den. Du kan højreklikke og vælge Rediger hvis du vil se hvad den indeholder. Det pudsige ved denne ændring i Registreringsdatabasen er at det kan tage op til flere genstarter før det rigtigt virker.

 

Problemer der kan opstå med store mængder RAM:

Hvis der er over 512Mb RAM, kan det godt give fejlmeldinger om at der er for lidt hukommelse, specielt hvis der køres DOS programmer.

Hvis det er tilfældet skal du redigere i din System.ini fil. HUSK at tage en backup af System.ini for alle tilfældes skyld.

System.ini findes i Windows mappen (brug evt. Søg til at finde den). Til at redigere den kan du bruge Notesblok (Notepad). I Win95 og Win98 kan du bruge Sysedit (åbnes fra Kør ved at skrive Sysedit). 

Under [vcache] indsættes en linie der ser sådan ud: MaxFileCache=524288 (værdien er antal KB).
Det vil begrænse mængden af hukommelse Windows bruger til Cache (gemme genveje til mapper og filer).
Normalt vil det så betyde at hvad der er over 512MB RAm er fri og ikke benyttes (spild). Men de kan dog bruges som arbejdslager af programmer.

Hvis der er 1GB eller mere RAM, kan du få fejlmelding om at der ikke er hukommelse nok til at starte Windows.
Hvis det er tilfældet kan du starte i Sikker Tilstand (hold Ctrl nede under opstart, for at få menuen frem), tilføje en ny line i System.ini under [386enh] der ser sådan ud: MaxPhysPage=30000 Det vil hindre Windows adgang til alle RAM.

 

Bemærkninger:

Ændringer i Registreringsdatabasen og System.ini virker ikke før computeren genstartes.

Når der opgraderes eller installeres software kan System.ini blive ændret. Derfor skal du være varsom med at bruge en gammel backup af System.ini som en slags "fortryd mine ændringer". Husk derfor altid at notere hvilke ændringer du laver hvor, og brug kun den gamle System.ini som reference.

 

Links:

Artikel om Ikon cache hos Microsoft:
https://support.microsoft.com/default.aspx?scid=132668

  Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!