Artikler

Orden i mappe- og filstruktur

Opdateret: 10-02-2003

Hvorfor bekymre sig ?:

For lettere at kunne finde rundt, lave backup, og undgå mystiske problemer er det er vigtig at have orden i mapper og filer. Jeg har tit stået ved en computer med problemer, hvor problemløsningen er blevet en del vanskeligere fordi der lå rester fra installationsfiler direkte i C: og Windows mappen. Jeg kan godt se at f.eks. et Word dokument ikke hører til der. Men hvis "nogen" har pakket et installationsprogram ud dér, kan det være lidt svært at skelne mellem de systemfiler der skal bruges og de der ikke skal. Det værste er at Windows også nogle gange kan have svært ved det = fejlmeddelelser og nedbrud. Det ender ofte med en formatering og ren geninstallation. Red hvad reddes kan og så starte på en frisk. Og der går lang tid med at finde alt det der skal laves backup af.

Som regel vil Windows gemme i mappen Dokumenter, og der kan man jo oprette undermapper til det forskellige - det kan anbefales. Dér hvor det bliver farligt er når et f.eks. et downloaded program pakkes ud et tilfældigt sted. Det er nemlig de færreste af de små programmer der er gode til at rydde op efter sig selv.

Adskil data og programmer:

Hvis du ikke jævnligt tager backup undgår du bedst tab af dine dokumenter og filer ( hvis en formatering skulle blive nødvendig ) ved at flytte data til et andet drev/partition end C: (eller hvor nu Windows er installeret) Det forudsætter selvfølgelig harddisken er delt op i 2 eller flere drev.

Flyt mappen Dokumenter. Husk backup inden du begynder!
På dit data drev (f.eks. E:) opretter du en ny mappe (højreklik vælg Ny) og kalder den Dokumenter. Gå tilbage til skrivebordet og højreklik på mappen Dokumenter, vælg egenskaber og tryk på knappen Flyt. Klik på + udfor dit data drev og marker mappen Dokumenter (den du lige har oprettet). Svar ja til at flytte alt.

I Windows XP forsvinder muligheden for at gøre din Dokumentmappe privat hvis den flyttes udenfor Documents and settings! Der kan dog oprettes specielle tilladelser på mapper ved at højreklikke på dem og rode lidt i fanen Sikkerhed - pas på hvad du gør - brug Windows Hjælp og Support til mere info. I XP Home kan det kun lade sig gøre i Fejlsikret Tilstand.

Windows XP udmærker sig i øvrigt ved Dokumenter, og Favorites kan flyttes med Stifnder ved at højreklikke, trække til anden placering, og vælge "Flyt hertil". Den ny placering rettes automatisk i Registreringsdatabasen. Husk at lukke alle programmer og mapper inden du gør det.

Flyt din mail. Husk backup inden du begynder!
Opret en ny mappe på dit datadrev og kald den f.eks. Mail. Åben Outlook Express, i Funktioner - Indstillinger - Vedligeholdelse finder du knappen Lagringsmappe. her kan du så ændre den til din nye mail mappe på datadrevet.

MS Outlook gemmer alle mapper i en *.pst fil (mailbox.pst). Højreklik på "Private mapper" (i Mappevisning), eller "Outlook idag" (i Outlook Panel) vælg Egenskaber. Klik på Avanceret og notér stien til hvor din pst fil ligger. Luk Outlook og flyt pst filen til det sted du ønsker. Start Outlook. der dukker en fejlmeddelelse op omhandlende manglende pst fil, sammen med muligheden for at angive placering af pst filen. Efter at have angivet den nye placering af fpst filen køre Outlook normalt igen.

Opret mapper til download og udpakning. Du kender måske problemet, du har downloaded et lille program og nu ligger ZIP eller EXE filen på skrivebordet. Ofte er det sådan at hvis du ikke selv angiver et andet sted, så vil den blive pakket ud i den mappe den blev downloadet i, altså skrivebordet. Nu har du så en bunke filer liggende der. Når programmet er installeret med install eller setup filen så har du egentlig ikke brug for filerne på skrivebordet, men hvis du forsøger at slette dem kommer meddelelsen "fillnavn.dit og filnavn.dat er systemfiler, hvis du sletter dem vil dele af Windows måske ikke virke mere". Hvis man ikke ved bedre vil man nok være forsigtig og ikke slette dem, og så kan man jo godt få samlet en del sammen indtil en nådig sjæl kommer forbi og fortæller at de roligt kan slettes.

Selv har jeg en mappe på mit datadrev der hedder Download, når jeg downloader et program bliver jeg jo spurgt hvor jeg vil gemme filen. Så peger jeg hen til min download mappe og opretter en ny undermappe og giver den navnet på det pågældende program eller hvad det nu er. Jeg kan nemlig have lidt svært ved at huske hvad f.eks. pfp101i.zip er, det er lidt lettere når mappen den ligger i hedder File Editor smil.

Øvrige mapper. Du kan selvfølgelig vælge at lave undermapper i Dokumenter til f.eks. Økonomi, Breve, lille Idas mappe o.s.v. Det kan dog give problemer i Windows 98. Hvis der er rigtig mange undermapper og filer i mappen Dokumenter kan den (i Win98) blive ulidelig langsom til at lukke op. Så er det nogle gange bedre at oprette separate mapper på datadrevet. Du kan så højreklikke på mappen, Send til Skrivebord (opret genvej). Hvis du vil kan du højreklikke på genvejen, trække den ovenpå Dokumenter og vælg Flyt Hertil. Så har du adgang til alle dine datamapper fra samme sted.

Windows 2000 og XP har normalt ingen problemer med at håndtere store mængder undermapper og filer.

Når du arbejder med filer. Vær opmærksom på hvor du gemmer dem, lad være med bare at trykke blindt OK til det Windows foreslår. Brug de mapper du har oprettet til det forskellige. hvis du arbejder på et projekt kan du jo bruge skrivebordet til et par kladder, så ligger de lige for. Når de er færdige bruger du "Gem som" til at angive det navn og mappe den skal ligge i. På den måde er det let at se hvad der er færdigt og hvad der er i gang.

Menuer på Skrivebordet. Mangen et Windows Skrivebord er spækket med genveje. For at få lidt samling på dem kan du lave mapper med menuer. Jeg har et drev fyldt med spil, på drevet har jeg også en mappe der hedder menu. I den mappe ligger genvejene til alle spillene, og der ligger en genvej til menumappen på skrivebordet. Så er de let tilgængelige uden at fylde en masse.
Selvfølgelig kan det også lade sig gøre at samle dem i Start - Programmer, der ligger genvejene jo oftest i forvejen.

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!