Artikler

Installation og afinstallation af programmer i Windows

Publiceret: 25-04-2001

Små programmer:

Pakket filNår der er tale om mindre programmer (typisk downloaded fra nettet) er installationsfilerne ofte pakkede i en ZIP eller EXE fil. ZIP filer vil som standard blive udpakket i den mappe hvor ZIP filen ligger. Det kan du roligt gøre hvis du har fulgt mit råd her. Ellers opret en mappe til det.
EXE filer er tit forudprogrammeret til at blive udpakket i en bestemt mappe, f.eks. Windows\Temp. Nogle vil lave en undermappe andre ligger sig direkte i Temp mappen.

Installlations programNår du har udpakket er der som regel en Setup.exe eller Install.exe der installerer programmet når der dobbeltklikkes på den. Inden du gør det så kig efter om der ikke er en readme.txt eller lignende forklaring til programmet med.

Setup programmet køre som en guide hvor du selv kan angive en anden sti hvor programmet skal installeres. Standard vil være C:\Programmer\"programmets navn" men den kan nogen gange hedde Programs eller Program Files. Hvis der ikke er angivet en undermappe med programmets navn, så gør der ellers er der store chancer for at programmet installeres i roden af C:\Programmer. Hvis du har et par stykker af den slags kan det blive lidt svært at overskue hvad der hører til hvad. Ret det til den mappe du vil have programmet skal ligge i. Det kan gøres ved at rette i tekstboksen f.eks. fra C:\Programmer til C:\Programmer\Iview. Bemærk at nogle programmer kan ikke ændres.

Vær opmærksom på at der findes mange programmer der ikke integreres med Windows (Registry), de kan køres umiddelbart fra exe filen uanset hvor den findes. Til disse kan der oprettes en mappe manuelt.

Der er nogle programmer der installeres ved hjælp af en inf fil, f.eks. TweakUI. De er designet så det kører helt automatisk, det er bare at højreklikke og vælge Installer.

Større programmer/spil fra CD:

Her går det som regel af sig selv hvis du har indstillet dit CD rom drev til automatisk start. Hvis du ikke har skal du finde filen Setup.exe eller Install.exe på CD'en, så kører installationsprogrammet. Også her vil der være mulighed for at ændre stien hvor programmet skal installeres.

Indstillingerne for CD drevet kan ændres i Enhedshåndteringen og med TweakUI.
Du kan oprette en genvej til CD drevet, ved at dobbeltklikke Denne Computer - højreklik på CD drevet og vælg Opret genvej. Så vil genvejen blive oprettet på skrivebordet.

Afinstallation:

Afinstallation af programmer bør altid ske med Tilføj/Fjern programmer i Kontrolpanelet. Hvis ikke det pågældende program findes i listen over installerede programmer, så check om der ikke findes et Uninstall i programmets mappe. Læg mærke til at der ofte kommer meddelelse om at ikke alle filer kunne slettes, klik for Detaljer og notér hvilke filer/mapper du skal fjerne manuelt.

De programmer der ikke installeres på almindelig hvis, men kan køres direkte fra exe filen skal slettes direkte med Stifinder. Hvis du har afinstalleret flere programmer er det en god idé at kører Regcleaner bagefter.Guide til installation af spil og apps til Windows

Der er efterhånden kommet et bredt og interessant udvalg af spil, der benytter sig af Microsoft styresystemet. Spillene kan naturligvis benyttes på alle pc'ere og bærbare computere, der benytter dette styresystem, men du kan ofte også downloade dem som apps til Microsofts Windows Phones såsom Lumia. Efterspørgslen efter spil, særligt til mobiltelefonen, stiger således løbende, og der udvikles flere og flere spil og spil apps til Windows. I denne guide kigger vi nærmere på, hvordan du henter spil til din Windows enhed, da det adskiller sig fra, hvordan du eksempelvis via iTunes kan downloade spil og programmer til dine Apple enheder.

Hent masser af nye apps til din Windows computer

Du henter nye spil og apps i Windows Store

Du søger på eller gennemser Windows Store for at finde de ønskede spil og apps. Her kan du kan også lære mere om, hvordan du bruger og lukker apps. På dette område er Windows Store ret smart, fordi det fungerer præcist på samme måde som på telefon. Du har sikkert enten haft en Android telefon eller en iPhone, mens det måske er mindre sandsynligt, at du har haft Windows Phone. Derfor kender du nok også App Store og/eller Google Play langt bedre end Windows Store. Men faktisk er forskellene ikke så store, at det ikke er til at finde ud af. Windows Store ligger som et ikon, der forestiller en indkøbskurv, på startskærmen. Som nævnt ovenfor er der kommet flere og flere apps, herunder spil, således at udbuddet efter sigende skulle overstige 300.000 apps og spil. Der er også masser af gratis spil, og der er naturligvis også spil, hvor der skal erlægges et mindre beløb. En del spil findes i en version, som kan downloades i en begrænset version, hvor man kan udvide versionen mod betaling af et beløb, hvis man finder ud af, at man vil have adgang til den fuldstændige version.

I Windows Store er der ud over spil også generelle apps, som du benyttes på ethvert Windows styresystem. Hertil kommer et antal specifikke apps, der som udgangspunkt er udviklet til producentspecifikke computere eller telefoner. Det er et krav, at du har en Microsoft-konto, for at du kan downloade apps på samme måde, som du ellers skulle bruge en Google-konto eller en iTunes-konto til henholdsvis Google Play og App Store. Du har med ret stor sandsynlighed allerede en konto, eksempelvis vis du har en Outlook eller Hotmail konto.

Du har højst sandsynligt allerede en Microsoft konto

Sådan downloader du et spil til din PC

For at springe direkte ud i det, så går du til Windows Store fra startskærmen på desktoppen på din computer. Herefter kan du vælge mellem de forskellige apps, der også omfatter spil, og så er det blot at finde og vælge den eller de apps, som du ønsker at downloade og installere. Tryk så på Installér, og tryk på tillad, så app'en kan installeres. Endelig kan du trykke på Vis, når installationen af app'en er slut. Så nemt er det.

Masser af fede apps at hente

Et par udvalgte apps til Windows Phones

Rigtig mange af de apps og spil, som du måske kender fra telefonen findes også i Windows Store. Det samme gælder følgende apps, som vi kan anbefale. Lad os for en god ordens skyld lægge ud med den efterhånden gamle traver, Facebook-app'en til Windows. Åbn appen og kom i gang med at udforske.

Der er også mange muligheder for at spille forskellige spil på telefonen. Nogle spilapps er til børn, mens andre er til voksne - et eksempel på sidstnævnte er, hvis du gerne vil spille om rigtige penge. I så fald kan vi anbefale, at du downloader PokerStars, der er den største online pokerside. Den nemmeste måde at gøre dette på, er ved at gå ind på deres hjemmeside. Her vil downloaden begynde, hvis du trykker på menulinjen "download". Det burde der ikke være nogen ben i, men skulle du løbe ind i en udfordring, kan du søge hjælp i deres "ofte stillede spørgsmål" til download af PokerStars softwaren.

Hvis vi også lige skal kigge på nogle af de nyere spil, så har et spil som Grim Legends: The Forsaken Bride fået en del omtale. Det er da også nævnte i Windows store som et af de populære spil. Det går slet og ret ud på, at du skal på udfordringer i en magisk verden med skumle skove og forbudte templer. Du kan også spille bold med dig selv eller vennerne i Disney Bola Soccer, eller kom med ind i en fantasiverden, hvor du som ridder dyster for at vinde i spillet Rival Knights.

Kender du for øvrigt til Evernote, der kan benyttes til noter, til at klippe fra hjemmeside, stemmeoptagelser og mange andre opgaver? Det kan blive din nye virtuelle hukommelse, hvis du ikke allerede benytter det. Du kan således få hjælp til organisering af noter i forskellige notesbøger. Du kan også kombinere det med dit mailsystem, og der er mange andre muligheder, som du kan udforske. Det er en genial og super anvendelig app, som vi også kan anbefale.

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!