11 Tips til at gøre din PC hurtigere

Der er intet bedre end at sidde med en ny computer. Den svage lyd fra fanerne der kører perfekt, den hurtige start og de hurtige skift mellem de forskellige faner. Desværre forbliver computeren ikke i den tilstand, og de fleste glemmer at vedligeholde den undervejs. Hvis din computer er begyndt at blive sløv, så har vi skrevet nogle fifs til hvordan du kan få lidt liv tilbage i den.

 1. Fjern startup programmer
  Med tiden som du installere flere og flere ting, så vil der også være flere programmer der kører i baggrunden og som tager en procentdel af computerens ram og CPU. Måden du slår startup programmer fra er således:  Gå ind i ”Joblisten”, derefter går du ind i ”Startup”. Under ”Startup” fanen kan du finde alle de programmer, som startes når computeren tændes. Typiske programmer kan være: Skype, Antivirus, Dropbox, Outlook, Adobe, din browser, din firewall mv.
  Gå listen igennem og fjern de programmer som ikke er nødvendige fra start af typisk programmer man har installeret løbende f.eks. Spotify, en browser el. lign. Husk at dit virusprogram og din firewall er vigtige at have kørende for at beskytte dig i mod cyberangreb.
 2. Fjern unødvendige filer
  Computeren skal bruge tid på at beregne alt det du har liggende. Visse programmer når de afinstalleres efterlader filer, som gør at programmet personlige indstillinger huskes, hvis du skulle have brug for det igen. Derudover er ”Download” mappen ofte et stort rod, og kan trænge til en kærlig hånd. Fjern derfor hvad du kan manuelt, og efterfølgende kan du anvende ”CCleaner”. Programmet kan fjerne filer og Windows filer som ikke bliver brugt.
 3. Fjern ubrugte programmer
  Hvis du har spil installeret, så sørg for at fjern dem som du ikke får brugt. Diverse spil kræver ofte en del diskplads og RAM for at køre, og derudover skal de regelmæssig opdateres. Så computeren står og pinger diverse spiludbydere for at finde ud af om der er opdateringer, som computeren skal bruge.
 4. Rens computeren
  Varme sløver virkelig computeren, og derfor er det vigtigt at holde sit kølesystem rent fra støv og fnuller. Brug aldrig en klud til at fjerne støvet med, køb derimod komprimeret luft. Tegn på din computer træner til at blive renset:
  - Din computer bliver meget varm
  - Blæserne larmer og kører konstant
  - Computeren slukker under brug
 5. Fjern tilføjelsesprogrammer
  Hvis din computer bliver langsom på nettet, så kan det betale sig at fjerne diverse udvidelser. Nogle af udvidelserne kan nemlig både tage af computerens RAM fordi det konstant er aktiv, men derudover kan det også sende information omkring din brug af computeren til virksomheden bag. Det tager både på computeren og netværket.
  Hvis du bruger Google Chrome, så åben browseren og gå op i højre hjørne. Her er der 3 prikker, som du klikker på, når du har klikket, så dukker der en drop-down menu frem.
  I menuen står der ”Flere værktøjer” og under dette står ”Udvidelser”, gå herind under og fjern eller deaktiver alle de udvidelser som ikke er nødvendige.
 6. Reklamer
  Der findes forskellige former for reklamer, du kender de typiske, som eksempelvis dem som dukker op i en ny fane når du klikker på et link, de bliver kaldt ”Pop-up”. Derefter er der banner reklamer, som du ser på de fleste hjemmesider. Det er de reklamer som er på siden, det kan være af alt lige fra rejser til fliserens. Selvom disse reklamer er uskyldige, så kan du surfe hurtigere rundt, hvis de ikke var der. Sørg derfor for at gå ind i din browser og rediger indstillingerne, så du ikke kan se dynamiske billeder eller billeder over en hvis størrelse. Derudover findes der også tilføjelser til diverse browsere, som kan sørge for disse ”Pop-up” reklamer reduceres.
 7. Rens historik, midlertidige filer og cookies
  Cookies er noget der bliver gemt på din computer efter du har været på en hjemmeside, formålet er at du i fremtiden hurtigere vil kunne loade hjemmesiden, fordi en del af ”skelettet” ligger på din computer, men den egentlige grund er så virksomhederne kan finde ud af dine præferencer og søge historik og på den måde reklamere mere præcist til dig. Hvis du ikke fjerner dem regelmæssigt, så kan de godt tage en del plads på computeren og tage en god del RAM. Sørg derfor for at fjerne dem, programmer som tidligere nævnt ”CCleaner” kan også fjerne dem.
 8. Diskoprydning
  Windows har sin egen funktion til at fjerne unødvendige filer, som enten er forældet, efterladt efter tidligere software eller ikke bliver brugt. Diskoprydning er en rigtig god idé at gøre inden en defragmentering, på den måde ender du med kun at samle de mest relevante fragmenter. Du foretager en diskoprydning ved at klik på Start -> Computer -> Højreklik på et drev -> Indstillinger -> Diskoprydning
 9. Defragmenter
  Når din computer skriver til din harddisk, så skriver den hvor der lige er plads, hvilket gør at det ikke er så ryddeligt. En defragmentering sørger for at samle de forskellige fragmenter, hvilket gør det nemmere for computeren at læse dem, næste gang du skal bruge det. Når computeren defragmenterer, så sørger den altså for at placere alt det du har på harddisken i den mest optimale orden, hvilket kan tage rigtig lang tid, derfor kan det være en idé at gøre det over natten, hvis det er længe siden du sidst har gjort det.

  Efterfølgende har du en computer, som er trimmet og gerne med en øget hastighed. Computeren skal ikke bruge ligeså lang tid på at hente data fra disken. Ydermere, så har defragmenteringen komprimeret dine data, hvilket gør du har mere ledig plads på harddisken nu.
 10. Visuelle effekter
  Windows bliver mere og mere grafisk pæn og brugervenlig, men alle de mange grafiske detaljer tager en masse kræfter fra computeren, derfor kan det betale sig at slå animationer og skygger fra. Måden du gør det på er at åbne søgefeltet og skrive ”sysdm.cpl” og tryk søg. Efterfølgende trykker du på fanebladet ”Avanceret” -> ”Indstillinger” -> ”Ydeevne”. Under ”Ydeevne” fjerner du fluebenet ud fra følgende ting:
  - Animer kontrolelementer i vinduer
  - Animer vinduer, når de minimeres og maksimeres
  - Animationer på proceslinje
  - Lad menuer tone eller glide gradvist frem
  - Lad værktøjstip tone eller glide gradvist frem
  - Udton menu elementer, når der er klikket på dem
  - Vis skygger under vinduer

  Afslut ved at klik på ”Anvend”. Mange brugere vil opleve at deres computer kører langt efter at have justeret på de visuelle effekter. Især brugere med gamle computere vil med stor sandsynlighed opleve en markant forskel.
 11. Sluk for enheden
  Det kan være sundt at trække stikket fra computeren. Selvom computeren er slukket, så skal computeren ofte sende signaler ud igennem diverse USB porte til andre ting som skal have strøm eller information fra computeren. Derudover så trætter det også computeren at være i strøm konstant, træk derfor strømstikket så den kan hvile uden at være tilkoblet tilbehør og netværket. Ved at trække stikket, så fjerner du også computeren fra ”Internet of things

 

    Kontakt/ Mail  

Wintip.dk

Jeg håber du får stor fornøjelse af Wintip.dk. Har du ris, ros,eller kommentarer er du velkommen til at sende en mail.

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!