Guides

Udnyt din Internet forbindelse maksimalt

Publiceret 24-10-2001

Hvordan du indstiller og "tweaker" din internetforbindelse.

Selvom de seneste Windows versioner er ret gode til at udnytte internetforbindelsen kan der gøres lidt alligevel. Normalt kræver det en del roden rundt i registreringsdatabasen, men der findes også nogle helt gode "tweak" programmer der kan gøre det.

På disse sider finder du information om hvilke indstillinger for modem og LAN du skal være opmærksom på, lidt om hvad de forskellige udtryk som MTU og RWIN dækker, lidt hjælp til hvor i registreringsdatabasen du finder de forskellige parametre der har betydning for modtagelse af data fra andre computere (internet servere) og om hvilke "tweak" programmer du kan bruge.

1. Begreber:

Disse sider indeholder en masse forkortelser som MTU og RWIN. For at forstå dem og hvad der evt. ændres i Registreringsdatabasen har jeg lavet en lille oversigt over de vigtigste Begreber

2. Test:

Jeg vil anbefale dig at teste dine indstillinger både før og efter du foretager ændringer. Så kan du se hvad der måske kan ændres og hvad du ikke behøver ændre, og bagefter se om det er sat op som det var meningen.

Test hos Speedguide:
https://www.speedguide.net/speedtest/

Test hos DSLreports:
https://www.dslreports.com/tweaks

Det skal nævnes at begge steder beskæftiger sig kun med bredbåndsforbindelser.

3. Indstillinger for internet:

De grundlæggende indstillinger for modem og/eller netværksforbindelse har afgørende betydning for om din Internetopkobling kan virke optimalt.

Windows 2000 og XPs guide til opsætning af Internet via modem laver automatisk de rigtige indstillinger. Windows 9x bør checkes.
Indstillinger for Netværk via Modem Win 9x og Me

Alle Windows versioner bør checkes i LAN indstillinger.
Indstillinger for Internet med Netværkskort (ADSL).

4. Registreringsdatabasen:

Det letteste er at bruge et program som Regisry Victor til at klare indstillingerne. Download Regisry Victor på dansk her.

Windows 95, 98 og Me Registreringsdatabase Tweaks

Win 2000 og XP Registreringsdatabase Tweaks


Internethastigheder i Århus og de mindre byer

Jeg sidder netop i toget mellem København og Århus, og det slår mig hvor forbavsende ringe forbindelsen er, når man ønsker at surfe lidt eller arbejde på nettet på turen.

Tilsyneladende er det en intern mellem DSB og Telebranchen, som betyder, at der ikke er fundet en fornuftig løsning på dette problem med internettet endnu.

Der er et problem med det materiale, som er brugt til at konstruere selve væggene i togene, som betyder, at signalet trænger dårligt igennem, og derfor er det vanskeligt at få løst problemet på en hurtig og nem måde.

Togpassagererne til Århus, er dog ikke de eneste personer, der kan savne hurtigere Internet. Det gælder også en lang række byer i provinsen, som ikke har fået indlagt fibernet.

Århus har omsider fået Fibernet

Det har trukket meget ud med at få nedgravet lyslederkablerne langs de store trafikårer i Århus, og først i 2014 kom der fibernet langs de større indfaldsveje, som fx Silkeborgvej, der kører igennem Åbyhøj og Hasle og ind til Centrum.

Det har ellers længe kun været muligt at få almindeligt bredbånd i Århus, og det er lidt utroligt, når man tænker på, at Århus er Danmarks anden største by. Flere byer i Nordjylland har efterhånden haft fiber i ret lang tid.

Det er dog ikke kun internetudbydernes skyld, for de har af flere omgang omdelt flyers i områderne, men det kræver en del husstande på aftalen, før det kan betale sig at starte med at grave lyslederkablet ned.

Det var faktisk først i tredje forsøg, at de større hovedveje ind til centrum af Århus fik gang i nedgravningen, og det er som sagt en følge af, at en stor del af indbyggerne i fx Tilst, Trøjborg og Århus C ikke har set lyset i at få del i det hurtigere net, på grund af den lidt højere pris og en bindingsperiode.

Du kan læse mere om fibernet og bredbånd i Århus hos Netkablet.dk.

Mindre byer må vente lidt endnu på bedre Internetforbindelser

Der er sket en del indenfor internethastighederne i Norden, siden en stor del af byerne er kommet på fibernet, men i Danmark haler vi lidt efter de øvrige lande, som i højere grad har fået hurtige internetforbindelser.

Vi har ikke helt så mange Mbit i kablerne, og det skyldes netop, at vi ikke har fået Fibernet ud til de mindre byer endnu, men lad håbe, at det kommer i forbindelse med nye politiske tiltag omkring valget.

Waoo har fået godt og vel en halv million danskere på fibernet-forbindelse, men pt. udvider de ikke til flere byer i samme hastighed, da det er dyrt at grave kabler ned.

Selskabet er ejet af en række danske energiselskaber, som ikke ser lyset i at udvide yderligere, da det er for stor en økonomisk investering i forhold til det beskedne afkast der kan forventes, ved at udvide med flere af byerne i provinsen. Det betyder, at en lang række byer må vente på, at der kommer andre spillere på markedet.

Højst sandsynligt kommer der først gang i ekspanderingen, når der kommer et offentligt initiativ, som prioriterer økonomiske midler til projektet.

Links:

Nedenstående links er alle engelskspogede.

Speedgude.net er nok den bedste ressource til bredbånds-optimering (ADSL o.l.). Check også deres side med Pathces - det er filer der kan lave ændringerne i Registringsdatabasen for dig.

SpeedUpMyPC scanner dit Windows for fejl, der kan gøre det og internetforbindelsen langsom.

 

Wintip.dk

Internet trimning

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!