Windows XP - Artikler og Guides

Windows XP - nye oplevelser ....

Opdateret: 10-02-2003

Er det så hurtigt og stabilt som lovet ?:

Windows XP er en videreudvikling af Windows 2000 og alene det borger for stabilitet. I forhold til Windows 9x/Me vil programmer/applikationer ikke rive Windows med ned hvis de laver fejl. I Win2000 og XP får man blot besked om at det program der har lavet fejl (begået ulovlig handling osv.) vil blive lukket. Der er ingen tvivl om at det er mere stabilt end Windows 98/Me. I Windows XP er der (ligesom i Win2000) heller ikke nogen ressource grænse, som jo er Win9x og Me's achilleshæl. Med XP er det muligt at have NTFS filsystem hvilket er bedre end FAT og FAT32. Det er mere sikkert og kan håndterer rigtigt store drev (partioner) og filer. Nogle påstår NTFS er hurtigere end FAT32 - andre det modsatte.

Windows XP er hurtigere end forgængerne. Især ved opstart og førstegangsstart af programmer (altså inden de er gemt i hukommelsen) er Windows XP hurtigere. I Windows XP er der mere programkode der skal indlæses og den grafiske brugerflade er blevet lidt "tungere", men Microsoft har til gengæld optimeret XP så der ikke kræves så mange I/O oprationer. Det betyder på almindelig dansk at der ikke skal læses og skrives så meget til og fra harddisken. Det kan også høres under opstarten - harddisken giver mindre lyd af sig end når f.eks. Windows 2000 startes op. Windows XP tilpasser brugerfladen i forhold til computerens formåen (RAM, grafikkort). For at gøre det hele lidt mere smidigt vil XP udfører en slags minidefragmentation hver tredje dag. Dette gøres når computeren står i "tomgang". Windows XP skal så at sige "køres til".

Hard- og software kompatibilitet:

Windows XP leveres med en stor driverpakke og alt hardware. Så på det punkt er det bedre end Windows 2000 og Windows Me. Eneste problem jeg er stødt på er at nogle enkelte spil ikke kan afvikles på PCer med Voodoo grafikkort. Microsoft henviser til 3dfx for at hente nogle OpenGL drivere. Nu er 3dfx jo opkøbt af Nvidia og det ser ikke ud til at de er interresserede i at lave nye drivere til Voodoo kort, de vil sikkert hellere koncentrerer sig om deres Gforce kort (kan man vel dårligt bebrejde dem). Har du et Voodoo kort så findes der hjælp på voodoofiles.com. Nej -  træerne gror ikke ind i himlen og Windows XP er da også beregnet for lidt nyere PC'er og software, men sammenlignet med Windows 2000 er kompatibiliteten noget større. På VIA baserede bundkort er det f.eks. ikke nødvendigt at hente VIAs 4in1 driver kit.

Hvis der skulle vise sig problemer med en opdateret driver er der i Windows XP mulighed for at gå tilbage til den tidligere med et enkelt klik.

Antivirus software skal være lavet specielt til XP, men mon ikke der efterhånden fås opdateringer til de eksisterende versioner.

Sidst men ikke mindst er Systemgendannelse (Restore) fra Windows Me også med i Windows XP.

Windows XP er ikke kun til de allernyeste computere:

Windows XP kører faktisk også godt på computere der er et par år eller tre gamle. Jeg har prøvet det på en 350mhz computer med 128mb RAM og det virkede ret godt. Men det kommer selvfølgelig også an på hvor kraftigt grafikkort der er i computeren. Som nævnt tilpasser brugerfladen Windows XP til computerens formåen. Der er også meget gode muligheder for at barbere ret kraftigt i den lidt tungere grafiske brugerflade.

Bedre Sikkerhed:

Windows XP er også forbedret med hensyn til sikkerhed - der er også gode råd og forklaringer i de forskellige netværks og delingsguider. Windows XP har yderligere den fordel at brugerkonti uden password ikke kan tilgås fra andre computere.

Hjælp og Support:

Hjælp hedder nu Hjælp og Support (som i Windows Me). Der er meget hjælp at hente - med gode beskrivelser og fejlfindingsguides. Hjælp og support vil gerne gå på nettet og hente opdateringer - det er der i det hele taget mange programmer der vil - i Windows XP. Det gode ved det er der hentes yderligere oplysninger hos Microsoft, men hvis man har opkaldsforbindelse via modem kan det sikkert være lidt irriterende når der hele tiden opkaldsforsøg. Med en ADSL eller lignende LAN forbindelse vil du kun opdage det hvis du har en Firewall som f.eks. ZoneAlarm.

Let at gå til:

Windows XP er sikkert let at gå til for nye Windows brugere. Der er gjort meget ud af at gøre konfiguration og vedligeholdelse let tilgængelige og kombineret med Hjælp og Support vil nye brugere stille og roligt blive gelejdet igennem til det lidt mere avancerede.

Er der ulemper:

Der er vel ikke nogen deciderede ulemper ved Windows XP i forhold til tidligere Windows versioner. Men sammenlignet med Windows 2000, kan man godt sige at Windows 2000 er et rent og godt styresystem med indbyggede applikationer (programmer) til medie og Internet, mens Windows XP i højere grad minder om en MediaPlayer/Internet Explorer med indbygget styresystem. I Windows XP bør man også lige checke indstillingerne i Media Player - den vil nemlig gerne sende oplysninger om hvad du ser og hører!

 

Om du vil opgradere eller ej er vel et spørgsmål om man har behov for de forbedringer og nye muligheder der er i Windows XP. Under alle omstændigheder så er tiden ved at løbe fra Windows 98 og Me efterhånden som også hjemmebrugere arbejder meget i foto, video og andre lidt tungere opgaver. Og så er der selvfølgelig de muligheder som udviklingen af Internet, medier efterhånden giver. Men i den henseende løber tiden jo også hurtig fra de lidt aldrende computere - ja det er en skrue uden ende. De nye lynhurtige PC'er med store harddiske håndteres også bedre af Windows XP (eller 2000) med NTFS fil system. Har du Windows 2000, så er det nok kun hvis man ønsker det sidste nye at det er rigtig interressant. Som styresystem er Windows 2000 stadig noget af det bedste der er lavet.

 

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!