Windows XP - Artikler og Guides

Brugerprofiler og sikkerhed i Windows XP

Opdateret: 02-06-2002

Adgangskoder og brugerprofiler - XP Home Edition:Brugerkonti

Adgangskoder og brugerprofiler - XP Home Edition

Windows XP vil som standard oprette alle brugere med administrator rettigheder. I Home Edition bliver man heller ikke bedt om at oprette en adgangskode for Administrator kontoen.

Dette opfattes af nogen, som et sikkerhedsproblem, hvor en hacker vil kunne logge sig på systemet ved at bruge administrator kontoen med blank (ingen) password.

Men på det punkt adskiller Windows XP sig fra tidligere versioner. For at kunne logge på Windows XP fra andre computere, skal der være adgangskode. Altså kan der kun logges på en brugerkonti (inkl. Administrator) uden adgangskode (blank), hvis man fysisk sidder ved computeren.

Konklusionen er at intet password er bedre end et dårligt !

Dermed ikke sagt at det er en dårlig idé at oprette adgangskoder, det kan være meget nyttigt hvis du vil være sikker på at ingen uvedkommende kan starte computeren. Det er selvfølgelig også nødvendigt hvis du skal kunne logge på din computer fra en anden computer. Husk så blot at lave en sikker adgangskode.

Oprettelse af brugere og adgangskoder:

Dette emne er godt beskrevet i Windows Hjælp og Support, også med hensyn til at finde sikre adgangskoder.

Hvis du laver adgangskoder på brugerkonti skal du huske altid at logge på som den bruger du vil oprette adgangskode til. Dels er du sikker på ikke at ødelægge nogle brugerindstillinger ved at ændre kontoen, og dels kan der oprettes diskette til hindring af glemte adgangskoder.

I venstre menu finder du mulighed for at forhindre glemt password, dertil skal bruges en tom diskette.

Sådan laves adgangskode til Administrator (Home Edition):

Boot til Sikker tilstand og log på Administrator kontoen, gå til Kontrolpanel - Brugerkonti, og angiv en sikker adgangskode.

Brugerettigheder:

I XP Home Edition er det enten eller. Brugere med Administrator rettigheder kan køre alle programmer, ændre alt hvad de har lyst til og se alt på computeren, undtagen mapper andre brugere har gjort private (kun NTFS).

Brugere med begrænsede rettigheder vil kun kunne bruge nogle programmer, især mange spil vil være blokerede.

Der er dog mulighed for at bruge CACLS fra Kommandoprompt. Men det er lidt besværligt. Du kan se mulighederne ved at gå til Kommandoprompt (Kør - CMD) og taste CACLS /?
I Hjælp og Support findes også en forklaring i Kommandolinjeoversigt A-Å.

Mappeindstillinger:

Det er muligt at lave bestemte sikkerhedsindstillinger på enkelte mapper. Højreklik på mappen, vælg Egenskaber og gå til fanen Sikkerhed.
OBS: Home Edition skal startes i Fejlsikret Tilstand for at få adgang til denne funktion.

Sikkerhedsopdateringer:

Der bliver opdaget sikkerhedshuller Windows og Internet Explorer med jævne mellemrum. Opdateringer til at lukke hullerne hentes almindeligvis fra Windows Update:
https://v4.windowsupdate.microsoft.com/da/default.asp

Du kan også checke hos Microsoft Download Center:
https://www.microsoft.com/downloads/search.aspx?langid=3&displaylang=da

I Produktnavn vælger du Windows XP Home eller Pro for at se systemopdateringer. Vælg Internet Explorer hvis du vil se sikkerhedsopdateringer til IE.

I Operativsystem vælges Windows XP.

Du vil så kunne se hvilke opdateringer der er udkommet. Hvis du vil hente en opdatering, så husk at vælge rigtig sprogversion på den side du bliver sendt til.

Du kan checke i Kontrolpanelets Tilføj/fjern programmer hvilke sikkerhedsopdateringer (Hotfixes) du har installeret til systemet.

Hotfix

Det er ikke alle opdateringer der vises i tilføj fjern - bl.a. til Internet Explorer.

På Windows Update er der også mulighed for at få en oversigt over installerede opdateringer. Det skal nævnes at oplysningerne hentes i en lokal .xml fil på computeren og ikke opgives som resultat af en scanning af computeren. Derfor kan der være lidt usikkerhed om hvilke der er installeret og ikke installeret, hvis du har genoprettet systemfiler fra XP cd'en.

Links:

DK Cert:
https://www.cert.dk/artikler/artikler/000999A023.shtml

Microsoft US, What's New in Security for Windows XP:
https://www.microsoft.com/windowsxp/pro/techinfo/planning/security/whatsnew/default.asp

Download:

Microsoft Baseline Security Analyzer

Smart program til Windows 2000 og XP der laver sikkerhedsanalyse på dit Windows system. Meget informativ.
Læs mere om MSBA, og download fra Microsoft Technet:
https://www.microsoft.com/technet/treeview/default.asp?url=/technet/security/tools/Tools/mbsahome.asp

 

Tilbage     Til øverst på siden

 

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!