Windows XP - Artikler og Guides

Service Pack 1

Opdateret: 15-12-2002

 

Service Pack 1 (SP1) til dansk Windows XP er nu tilgængelig fra Windows Update.

Det kan i nogle tilfælde give problemer at installerer SP1, derfor er her lige nogle tips - dels opsnappet i nyhedsgrupperne, og dels fra mine egne forsøg med at installerer SP1.

Hvad er Service Pack 1 til Windows XP ?

Service Pack 1 består af en række sikkerhedsopdateringer (alle der hidtil er udgivet plus nogle vigtige nye). Fejlrettelser og kompatibilitets forbedringer til forskelligt software, og opdateringer til mange af de programmer der følger med XP - f.eks. Media Player, og Internet Explorer.SP! er omfattende - der er virkelig mange systemfiler der skiftes ud.

I Tilføj/Fjern programmer er der nu også mulighed for at fjerne alle genveje til f.eks. Mediaplayer. Det gøres i det nye menupunkt "Angiv programadgang- og standarder". Det skal nævnes at programmer som Internet Explorer og Windows Media Player ikke kan afinstalleres. 

Noget af det der har været lidt oppe i medierne er en ændring i den hidtidige brugerlicens. Ændringen er at Microsoft forbeholder sig ret til at checke at du har lovlig licens til Windows XP. Med andre ord vil der nu blive sendt oplysninger - der kan identificere dit system - til Microsoft når du går på Windows Update. Det er ikke et problem (medmindre du har en piratkopi), men nogle er mere sarte med den slags "snusen" end andre .

Det har også været diskuteret en del omkring de begrænsninger og overvågningsmekanismer der efterhånden bliver indbygget i Windows i forbindelse med afspilning af musik og film.

Hvad man end synes om SP1 er den af alene af sikkerhedsmæssige grunde påkrævet.

Hentning af Service Pack 1:

Service Pack 1 vil blive tilbudt i en hurtig installation fra Windows Update der fylder ca.30 - 40mb, og en komplet pakke til installation på flere computere (Netværk) der fylder ca. 130mb. Endelig vil den blive udgivet på CD der kan købes. Som bekendt er Java Virtual Machine ikke længere tilgængelig fra Windows Update/MS download, den vil dog være med i CD udgivelsen af SP1.

Inden du installerer Service Pack 1

Er det en god idé at kører SFC /SCANNOW for at gendanne evt. ændrede systemfiler. Det kan nemlig give problemer med modificerede eller erstattede systemfiler.

Windows XP SP1 stiller andre krav til drivere og hardware, og det kan også give problemer. Det bedste råd jeg kan give er at checke driverne med Signaturbekræftelse, og skifte de ikke signerede driver ud med de nyeste signerede drivere der er tilgængelige.

Hvis du har ændret i filen sysoc.inf for at få vist f.eks. MS Messenger i Tilføj/fjern programmer, kan det give en fejlmeddelelse under genstart efter installation af SP1.

Installation af Service Pack 1:

Noget af det første du bliver bedt om er at accepterer licensbetingelserne. Jeg vil anbefale dig at læse dem igennem.

På et tidligt tidspunkt skal du tage stilling til om du vil gemme den nuværende version af de filer SP1 vil erstatte med nye.

Vælg Arkiver filer - det er meget vigtigt at du kan afinstallerer SP1 i tilfælde af alvorlige problemer. Godt nok oprettes der et gendannelsespunkt til Systemgendannelse, men det er ikke nok at kører Systemgendannelse for at afinstallerer SP1 !
De "gamle" systemfiler gemmes i Windows\$NtServicePackUninstall$ (skjult systemmappe).

SP1 - arkiver filer

Når installationen er færdig skal computeren genstartes.

Hvis du bliver mødt af en blå skærm med en STOP kode fejl, skal du (efter dumpfilen er færdig) slukke og genstarte computeren. Når den genstartes vil du blive mødt med em skærm-menu der giver mulighed for at starte i Fejlsikker Tilstand. Start i Fejlsikker tilstand. Du kan nu prøve at kigge i Logbogen for at finde evt. systemfejl, og bruge oplysningerne til at deaktivere evt. mistænkte programmer/tjenester med msconfig.

Hvis du ikke kan løse problemet er du nødt til at gå til Kontrolpanel - Tilføj/fjern programmer og afinstallere Windows XP Service Pack 1.

Det løser selvfølgelig ikke problemet, men giver dig tid til at finde ud af hvad der skal til for at du igen kan installerer SP1 uden problemer.

Når Service Pack 1 er installeret vil systemfilerne blive gemt i Windows\ServicePackFiles hvorfra Windows henter dem igen i de tilfælde hvor systemfiler overskrives af ældre eller forkerte filer. Det betyder at du ikke behøver geninstallere SP1 efter f.eks. at have kørt sfc /scannow.

OBS:

Bruger du Outlook Express kan du ikke bruge flere Identiteter. Problemet er kendt af Microsoft. Hvis du skal bruge flere identiteter i Outlook Express må du altså vente med SP1 til det er løst.

Bemærkninger:

Selv måtte jeg afinstallere en grafikdriver i fejlsikret tilstand, for at kunne starte uden blå skærm. Efter normal opstart kunne en anden driver snildt installeres og bruges uden problemer.
Nu kører det fint og jeg har ikke oplevet yderligere problemer.

Hvis du vil lave en ny Windows CD med SP1 kan du læse om det på:
Windows CD med integreret SP

Links:

Microsoft Danmark om Service Pack 1:

https://www.microsoft.com/danmark/products/windows/windowsxp/servicepack/
der henviser til Windows Update og for den komplette pakke til:
https://www.microsoft.com/windowsxp/pro/downloads/servicepacks/sp1/sp1lang.asp
Husk at vælge den rigtige sprogversion !

Release Notes for Windows XP Service Pack 1:
https://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q324722

Windows XP Service Pack 1:
https://www.microsoft.com/windowsxp/pro/downloads/servicepacks/sp1/default.asp

Windows XP Service Pack 1 (SP1) Preview:
https://www.winsupersite.com/reviews/windowsxp_sp1_preview.asp

Which fixes are included in Service Pack 1? :
https://www.ntcompatible.com/faq327.shtml

 

Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!