Windows XP - Værktøjer

Diskhåndtering

Publiceret: 10-02-2003

Arbejd med drev, og partitioner i Windows 2000 og XP

Diskhåndtering kan bruges til at omdøbe drev, formatere, drev, oprette nye partitioner og drev på tomme harddiske. Diskhåndtering skal bruges med varsomhed, det er ikke så smart at slette indholdet på en harddisk - medmindre man ønsker det selvfølgeligsmiley

Diskhåndtering er en del af Computeradministration (under Lager), kan også startes fra Kør med: diskmgmt.msc

I Diskhåndtering er der to paneler - top og bund. Som standard er harddisk-drev vist i toppanelet, og en grafisk oversigt over diskene i bundpanelet. Du kan ændre hvad der skal vises i menuen Vis.

Diskhåndtering (diskmgmt.msc)

Ved at højreklikke på et drev får du mulighed for at omdøbe, formatere, slette osv.

Husk at du ikke kan ændre drevbogstav på System og Boot drev. Det er heller ikke nogen god idé at ændre drevbogstav på drev med installerede programmer - så er det ikke sikkert Windows kan finde programmerne.

Som du kan se på illustrationen er Disk 1 ikke allokeret. Det kan være fordi der er fejl i partitionstabellen - her er det dog en tom harddisk.

Hvis du har en ekstra harddisk du ønsker at bruge til data kan du oprette end Logisk partition, og derefter et logisk drev.

Hvis du ønsker at formatere og oprette drev til en ny installation af styresystem på en tom harddisk, så brug det program der følger med styresystemet. Hvis det er Windows 98 bruges FDISK, hvis Windows 2000, XP , så opret partition, og drev til Windows under installationen. Bagefter kan du så bruge Diskhåndtering til at oprette yderligere logiske drev til data osv.

Ved Linux oprettes oftest alle partitoner under installationen.

Det var lidt om diskhåndtering. Om ikke andet så ved du i hvert fald hvor du kan ændre drevbogstav på dit CD-ROM drev smiley

Til specielle opgaver - såsom ændring af drevstørrelser på et kørende Windows uden datatab - kan du bruge PartitionMagic.

 

 

 

Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!