Windows XP - Værktøjer

MSCONFIG

Publiceret: 02-07-2002

Systemkonfigurationsprogram:

Systemkonfigurationsprogram (herefter kaldet den engelske betegnelse msconfig) er beregnet på fejlfinding ved hjælp af udelukkelsesmetoden.

 

Fejlfinding med msconfig foregår groft sagt ved at prøve de forskellige opstartsmuligheder i fanen Generelt. Helt fra bunden kan du vælge Diagnostisk Start. Så kan du vælge Fejlsikret tilstand i menuen der dukker op ved genstart. Hvis der er problemer i fejlsikret tilstand, kan det skyldes defekt hardware - som regel CPU køleren eller RAM. Hvis der ikke sker fejl i Fejlsikret tilstand, er det software - det kan enten være et program, eller en driver til noget hardware - der laver konflikt.
Når det er rimelig sikkert at det ikke er defekt hardware kan du fortsætte fejlfindingen f.eks. med Valgfri start

 

MSCONFIG startes lettes fra Start-Kør (Windowstast+R) og taste msconfig i kommandofeltet.

 

Fanen Generelt giver forskellige opstartsmuligheder. Hvis du flytter "prikken" til Diagnostisk Start svarer det til at taste F8 under opstart. Ved genstart vil du blive mødt af en opstartsmenu hvor du bl.a. kan vælge Fejlsikret Tilstand eller med Trinvis Bekræftelse.

Valgfri Start giver mulighed for at starte uden indlæsning af bestemte grupper af konfigurationsfiler.

Fjern en ad gangen, begynd f.eks. med startelementerne. Hjælper det på problemet, sættes hak i Indlæs Startelementer igen, og du kan fortsætte med de enkelte emner i fanen Start indtil du finder hvad som skaber problemer.

msconfig - fanen Generelt

Nederst på fanen Generelt er der mulighed for at starte Systemgendannelse eller Udpakke en fil fra Windows cd'en. Sidstnævnte foregår ligesom i Gendannelse af systemfiler - Windows ME

Fanen Boot.ini er ret interresant på den måde, at du her direkte kan vælge om du vil starte i sikker tilstand, med bootlog osv.

På fanen Generelt vil der automatisk blive valgt redigeret boot.ini til opstart.

msconfig - fanen boot.ini

Fanerne System.ini, Win.ini, Tjenester og Start er beregnet til at deaktivere ini filer,tjenester og programmer i opstarten. Det gøres ved at fjerne fluebenet udfor den/de tjenester eller programmer du har mistænkt for at være skyld i ustabilitet eller fejl. Det kan være et langsommeligt arbejde, men du kan være heldig at finde oplysninger om hvad der har lavet fejl i Logbogen. Husk også at  kigge efter driver/hardwarefejl i Enhedshåndteringen.

Netop hardware og drivere er skyld i de fleste fejl i Windows XP - hvis vi lige ser bort fra de fejl vores egne pilfingre kan påføre systemet smiley

MSCONFIG er ikke beregnet til at deaktivere programmer og tjenester permanent. Det er bedre at gøre med Regedit og Tjenester i Windows XP.

Links:

Available Switch Options for Windows NT Boot.ini File (Q170756):
https://support.microsoft.com/default.aspx?scid=170756

How to Perform a Clean Boot in Windows XP:
https://support.microsoft.com/default.aspx?scid=310353

Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!