Windows XP - Værktøjer

NT Backup - Sikkerhedskopiering

Opdateret: 12-01-2003

Sikkerhedkopiering:

Det er altid en god idé at tage backup af sine data, og til det formål er NT Backup et godt værktøj.

I Windows 2000 Pro, og XP Pro vil NT Backup være installeret som standard, eller kan installeres i Kontrolpanelets Tilføj/fjern programmer - Windows Komponenter. I Windows XP Home edition skal det installeres fra Windows CD'en ved at indtaste følgende kommando i Kør: D:\valueadd\msft\ntbackup\ntbackup.msi
OBS: Tilret selv drevbogstavet D: til det aktuelle på din computer.

Start NT Backup: Du kan starte programmet fra Program menuen - Tilbehør - Systemværktøjer - Sikkerhedskopiering. Det letteste er nu at starte det fra Kør med kommandoen: ntbackup

I fanen sikkerhedskopiering kan du markerer de mapper/filer der skal tages backup af.

Sikkerhedskopiering

Hvis det markerede er noget du vil lave jævnlig backup på, kan du i menuen Job vælge "Gem markeringer som ...". Så behøver du blot at åbne det i menuen Job næste gang.

Dernæst skal du navngive, og vælge hvor sikkerhedskopien skal gemmes.

Medi- eller filnavn på sikkerhedskopi

Desværre kan der ikke brændes direkte på CD, NT Backup er mest beregnet til sikkerhedskopiering til bånd, derfor er der heller ikke mulighed for at gemme en sikkerhedskopi i flere filer tilpasset størrelsen på CD. Du er derfor nødt til at gemme på harddisken først. Sikkerhedskopien komprimeres til ca. halv størrelse. Hvis det i forvejen er komprimerede filtyper, som JPEG og MP3 vil NT backup ikke kunne komprimerer dem helt så meget.

Klik på "Start Sikkerhedskopiering" nederst til højre i vinduet.
Nu vil dialogboksen "Oplysninger om sikkerhedskopi" dukke frem.

Oplysninger om sikkerhedskopi

Bemærk muligheden for enten at tilføje sikkerhedskopien til den eksisterende fil, eller overskrive den. Et valg der afhænger af hvilket type sikkerhedskopi du laver, og hvor den gemmes. De forskellige typer vælges under knappen "Avanceret".

Ved at klikke på knappen "Avanceret" kan du vælge mellem forskellige typer backup.

Avancerede indstillinger

Nederst i dialogboksen ses beskrivelsen af kopitypen. Du kan højreklikke på Normal i rullemenuen, så kan du se en oversigt over samtlige typer.

Det der er værd at bemærke er at typerne Normal og Trinvis markere filerne som sikkerhedskopieret, mens Kopi og Ændret ikke gør.
Normal og Kopier sikkerhedskopierer alle mapper og filer der er markeret i det pågældende job, mens Trinvis og Ændret kun sikkerhedskopierer det der er ændret siden sidste Normal eller Trinvis.

Eksempler:

  • Dag 1 laves en Normal backup. Dag 2, 3 og 4 laves en Trinvis.
    Da Trinvis markerer filerne vil kun de filer der er ændret/oprettet den pågældende dag blive sikkerhedskopieret. Altså vil sikkerhedskopien fra dag 4 kun indeholde filer der er oprettet/ændret siden dag 3. Ved gendannelse skal alle fire sikkerhedskopier bruges.
  • Dag 1 laves en Normal backup. Dag 2,3 og 4 laves en Ændret.
    Da Ændret ikke markere filerne vil alle filer der er ændret/oprettet siden den Normale blive sikkerhedskopieret. Altså vil sikkerhedskopien fra dag 4 indeholde alle filer der er ændret siden den Normale.

Ud fra det kan vi også regne ud at den Trinvise er hurtigere end den Ændrede når der tages sikkerhedskopi, og omvendt hvis det skal gendannes.

For den almindelige hjemmebruger der ønsker at brænde sikkerhedkopien til en CD-R vil Normal backup være den der bruges. Efter brænding kan den så slettes på harddisken, eller overskrives ved næste backup. Der kan selvfølgelig tilføjes Trinvis/Ændret til backupfilen hvis du gemmer den på harddisken.

Når du har valgt hvilken type backup du vil lave klikkes på OK, og du kan starte sikkerhedkopieringen.

Gendannelse:

Ved at gå til fanen" Gendan og administrer medier", kan du vælge hvilken Sikkerhedskopi, eller dele af den du vil gendanne.
Bemærk at standardindstillingen er at eksisterende filer ikke overskrives. Det kan ændres i Funktioner - Indstillinger.

Vælg mapper/filer til gendannelse

Nederst i vinduet kan du vælge hvor Sikkerhedskopien gendannes:
"Oprindelige placering" er som antydes til de mapper hvorfra de er kopieret.
"Alternativ placering" vælger du selv en mappe.
"Enkel mappe" Mappestruktur bliver ikke gendannet, men alle filer fra mapper, og undermapper bliver udpakket i den mappe du vælger.

Hvis Sikkerhedskopien ligger på en CD skal du først have den katalogiseret. Det kan gøres i Funktioner - Katalogiser en sikkerhedskopifil...

ASR -Automatisk systemgenoprettelse:

Windows 2000 Pro og Windows XP Pro har mulighed for at lave backup og en diskette til automatisk genoprettelse af systemet. Der er dog en væsentlig forskel - Windows 2000 gemmer en kopi af Registreringsdatabasen, mens Windows XP Pro gemmer hele systemdrevet.

Du kan læse om hvordan man gør her: ASR - Windows 2000

 

Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!