Windows XP - Problemknuser

Nedlukningsproblemer i Windows XP

Opdateret: 02-07-2002

Generelt:

Hvis der er nedlukningsproblemer, bør du starte computeren i Fejlsikret tilstand, ved at taste F8 ved startmenuen. Med piletasterne vælger du Fejlsikret Tilstand.

Lukker computeren normalt i Fejlsikret tilstand ?
Hvis nej er det sikkert strømstyringen det er galt med. Typisk situation 1.
Hvis ja er det højst sandsynligt en hardwaredriver, eller noget software der konflikter. Typisk situation 2.

Situation 1.
Windows XP hænger ved "Du kan nu slukke din computer:

Dette er det mest udbredte nedlukningsproblem i Windows XP.

Det skyldes i de fleste tilfælde at Windows XP ikke umiddelbart understøtter din computers strømstyring. Strømstyringen kan understøttes af enten APM (Advanced Power Management), eller ACPI (Advanced Configuration and Power Interface).

ACPI computere vil næppe give slukningsproblemer.

Enhedshåndteringen kan fortælle om Windows har accepteret computeren som ACPI eller Standard PC.

Hurtig check af APM:
Gå til Kontrolpanel (klassisk visning) og åbn Strømstyring - eller Egenskaber for Skærm - Pauseskærm, knappen Strømstyring.

Hvis der findes en fane der hedder APM, kan du sætte flueben i Aktiver APM. Dette vil løse problemet på de fleste computere. Til gengæld kan det give andre problemer, som STOP fejl når computeren slukkes, eller vækkes fra standby/dvale.

Læs mere om hvordan du checker, og aktiverer APM.

Situation 2.
Soft- hardwarekonflikt:

Det første du kan gøre er at indsætte Windows XP cd'en og kontrollere systemkompatibilitet. Software der ikke er kompatibelt bør opgraderes til nyere version. Hardware der ikke er kompatibelt, kan måske virke med en ny driver der er designet til Windows XP.

Check derefter at der ikke er nogle anmærkninger (gule eller røde) udfor noget af hardwaren i Enhedshåndtering. Hvis der er anmærkninger, så forsøg at finde en bedre driver til det pågældende hardware.

Brug Logbog for at finde ud af hvilke programmer der evt. laver fejl.

Systemkonfigurationsprogram er også et godt værktøj til at afdække problemer med.

Computeren hænger ved "Gemmer Indstillinger" eller "Windows lukkes":

Kan skyldes software der på en eller anden måde konflikter med Windows XP, eller andet installeret software. Det kan f.eks. være Antivirusprogrammer, CD brænder og forskellige "utilities" der ikke er lavet til Windows XP. Dette problem skal du især være opmærksom på hvis der er opgraderet ovenpå f.eks. Windows 98.

Der findes også en "patch" fra Microsoft, til løsning af problem med IME (Input Method Editor), den er tilgængelig på Windows Update ( i hvert fald til engelsk XP), du kan læse om den på MS article Q307274

Computeren genstarter  i stedet for at lukke:

Samme som ved "Computeren hænger", skyldes dog oftest ældre versioner af Roxio Easy CD Creator og Direct CD. Kun de seneste versioner er lavet til XP. Check på Roxios hjemmeside:

Roxio products and Windows XP

Øvrige:

Problemer kan opstå hvis ikke programmer og tjenester har tid nok til at afslutte. Dette er specielt aktuelt hvis du har "tweaket" afslutningstiderne.
Se evt. Bruger tweaks - Win XP

Windows tager urimelig lang tid om at lukke:

Kan skyldes "tweak" til at tømme Sidefilen ved nedlukning.

Computeren slukker ikke med afbryderknappen:

Skyldes forkert indstilling i Strømstyring. Gå til Kontrolpanel - Strømstyring, eller højreklik et tomt sted på Skrivebordet og vælg egenskaber. I fanen Pauseskærm kan du vælge Strømstyring.

I Strømstyring går du til fanen Avanceret, hvor du finder de forskellige muligheder for hvad der skal ske når du trykker på afbryderknappen.

Links:

James Eshelmans (engelske) tips:
https://www.aumha.org/a/shtdwnxp.htm

Microsoft KB artikler:
Windows XP Stops Responding (Hangs) During Windows Shutdown (Q307274)

Windows XP Restarts When You Try to Shut Down Your Computer (Q311806)

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!