Windows XP - Værktøjer

Defragmentering

Opdateret: 01-11-2002

Hvorfor bør harddisken defragmenteres ?:

Når computeren arbejder henter og gemmer den filer på harddisken. Filerne bliver ikke altid gemt i ét stykke, men i fragmenter som godt kan være spredt over et større område af harddisken. Hvis der er tale om høj fragmentation bliver computeren langsom, og i ekstreme tilfælde ustabil. Computeren tager noget længere tid om at åbne en fil når den skal hentes i små bidder fra mange forskellige steder på harddisken, i stedet for at hente den ét sted.

For at undgå det bør harddisken defragmenteres med jævne mellemrum. I Windows 2000 og XP er tommelfingerreglen en gang om måneden, ved normal brug. Normal brug i Windows 2000 og XP er vel som arbejdsstation der er tændt ca. 40 timer om ugen, og som anvender almindelige kontor software. Det skal nævnes at flytning og sletning af filer og mapper, samt installation/afinstallation af større programmer øger fragmentationen betragteligt. Jeg vil også gøre opmærksom på at for lille klynge-størrelse på drev med NTFS filsystem giver en voldsom forøgelse af fragmenteringen. Standardklynge for drev større end 2GB er 4KB.

Ved at analysere drevene jævnligt vil du hurtigt få et indtryk af hvor ofte det er nødvendigt for dig at defragmenterer.

Sådan analyserer, og defragmenterer du harddisken:

Diskdefragmentering kan tilgå's på flere måder.

Fra Computer-administration.
Fra Start - Programmer - Tilbehør - Systemværktøjer.
Fra Denne Computer, ved at højre klikke på det drev der skal defragmenteres, gå til fanen Funktioner og klikke på knappen "Defragmenter nu".
Det hurtigste er fra Kør (Windows tast + R) hvor du taster dfrg.msc

Når du har åbnet Diskdefragmentering kan du markere det drev du ønsker at analyserer eller defragmenterer. En Analyse vil fortælle om der er behov.

Diskdefragmentering i Windows XP

Nederst i vinduet ses betydningen af farverne.

Du kan godt bruge computeren mens der defragmenteres, men det hele går noget langsommere. Der sker også det at filer i brug ikke defragmenteres.

Bemærk at der skal være mindst 15% ledig plads på drevet for at defragmenteringen kan køres effektivt.

Både ved Analyse og Defragmentering er der mulighed for at få vist en rapport. Rapporten giver bl.a. information om hvilke filer der er mest fragmenteret og klyngestørrelse på drevet.

Det kan tage lang tid at defragmentere - afhængig af mængde og samlet størrelse på filerne. Hvis der går lang tid mellem defragmentering tager det også længere tid.

 

Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!