Windows 9x og Me Trimning

Forøg ydelsen med nye drivere

 

Drivere er den software der styre hardwaren. Driverne findes i forskellige udgaver afstemt efter det styresystem som hardwaren skal virke under. Som bekendt går udviklingen af både soft- og hardware meget hurtig, og der kommer jævnligt nye versioner af drivere. Det sker dels for at forbedre ydeevnen på hardwaren og dels for at understøtte nye standarder. Når der f.eks. udkommer en ny version af DirectX (Windows understøttelse til multimedie) vil producenterne af grafik- og lydkort samtidig lave nye drivere der gør det muligt at udnytte de forbedringer der er sket i DirectX.
Ligesom nye drivere til modem eller netværkskort oftest vil have en mere eller mindre mærkbar effekt på udnyttelsen af  internetopkoblingen.

 

Den følgende danske side hjælper dig med at opdatere alle dine drivere automatisk, hvilket kan anbefales til de fleste brugere. Dette virker i alle versioner af Windows. Også Windows Vista, 7 og 8. Besøg driverupdate.dk og få opdateret alle dine Windows drivere. Hvis du ønsker at opdatere dine drivere manuelt, så forsæt venligst herunder. 

 

Hvordan finder vi så ud af hardwarens fabrikat og model ?
Der er flere måder at finde oplysninger om hardwaren på. På skrift har du (forhåbentlig) manualen på din PC. Men Windows kan også hurtigt give dig mange gode oplysninger.

 

Enhedshåndteringen  (højreklik på Denne Computer og vælg Egenskaber) er den hurtigste måde at finde oplysningerne på.

Marker f.eks. grafikkortet.

enhedshåndtering

Under Egenskaber finder vi fanen Driver.

Her ses producent og dato for driveren.

Hvis vi vil vide mere kan vi (ikke overraskende) klikke på Oplysninger om Driverfil.

Læg mærke til bjælken Opdater Driver, det er den (oftest) skal bruges når du har downloaded og lagt driveren ud i en mappe.

Fanen driver

Her kan vi så yderligere se versionsnummeret på selve hoveddriveren.

Oplysninger om driver

I Systemoplysninger (Win 98 og Me) findes der også information om hardwaren.

Læg mærke til de forskellige visningsmuligheder: Grundlæggende, Avanceret og Oversigt.

Systemoplysninger om skærm

En anden mulighed er at køre hwinfo /ui  fra DOS.
Her skal du ikke lade dig skræmme hvis der står at der er problemer med IRQ holdere. Det behøver ikke at være rigtigt, så der er ingen grund til panik.

Win95 brugere kan køre HWDIAG fra CD'en (Other\Misc\HWTRACK)

 

Hvordan finder vi en ny driver ?
Hardwareproducenternes har som regel en driver/download sektion på deres hjemmeside. Som hjælp til at finde hjemmesiden vil jeg anbefale windrivers.com/ hvor der kan søges efter type eller fabrikant. Der er også mange gode funktioner der kan hjælpe med at identificere hardwaren ved hjælp at diverse numre på chips etc.
Jubii's IT Guide har også links til hardwareproducenter og driverdatabaser.
Der findes også en oversigt hos microsoft.com/danmark.

Download af driver.
Download driveren i mappe (selv har jeg oprettet en mappe der hedder Downloads hvori jeg laver en ny mappe til den enkelte driver). Filen du downloader er pakket og vil oftest være selvudpakkene når der dobbeltklikkes på den, andre skal pakkes ud med f.eks. winzip (Hvis Windows Me - højreklik og vælg udpak). Nogle drivere til f.eks. grafikkort er hele programmer og installeres som sådan. Andre er blot nogle få filer, som kan pakkes ud i samme mappe hvor du har den pakkede.

Installation af driver
Driverprogrammerne installeres som ethvert andet program.
I de (fleste) tilfælde hvor det er en eller flere filer skal de installeres i Enhedshåndtering.
Når du klikker ind på Opdater Driver er der et Guideprogram der hjælper dig gennem installationen. Når guiden når dertil hvor den vil søge efter driveren klikkes på Gennemse og du kan så pege hen til den mappe hvori driveren findes.

OBS! Guiden vil ofte installere fra Windows CD'en. Derfor skal du selv angive hvorfra guiden skal finde driveren. Kontroller at stien er rigtig.
I nogle tilfælde vil den genindlæse nogle filer fra den oprindelige driver eller Windows systemfiler, så skal du selvfølgelig bruge CD'en.
Hvis du får fejlmelding om at Guiden ikke kan åbne en fil fra en eller anden CAB er det sikkert fordi den tidligere driver er installeret fra hardwareproducentens. Specielt Windows95 kan drille helt utroligt, fordi den tit selv angiver at CD ROM er på f.eks. drev E: selvom det måske er drev D:
Drivere på Windows CD'en ligger i mappen der hedder Win95 eller Win98.

Opdatering: Trin for trin guide til manuel driver installation

Informationer om drivere kan også findes med Signaturbekræftelse og DrWatson.

  Tilbage     Til øverst på siden

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!