Windows 9x og Me - Artikler

Windows 98/Me og Computer sundhed

Opdateret 12-11-2000

Lidt hvordan jeg holder liv i computere med Windows 98/Me.

Glad computer

Jeg køre Diskoprydning, Scandisk og Defragmentering som beskrevet i Guiden vedligeholdelse en gang i ugen.

Når det er gjort genstarter jeg i DOS og køre kommandoen: scanreg /opt /fix så bliver registreringsdatabasen optimeret og fejlrettet. Det er med til at Windows arbejder hurtigere.

Jeg køre også jævnligt Kontrolprogram til Systemfiler som du kan læse mere om under Systemfil kontrol.

Et besøg hos https://windowsupdate.microsoft.com/ en gang imellem høre også til rutinerne.

Det er også en god idé at rydde op manuelt, ved at slette Temporary Internet Files og Cookies,  de findes under Windows i med Stifinder.
Det samme gælder for filer i Temp mappen, her skal du dog ikke slette filer fra aktuel dato.
Hvis du har ICQ findes der også mange .tmp filer i mappen ICQ\Ate Browser\(dit ICQ nummer)\Cache.

Til oprydning på hardisken kan jeg anbefale Esycleaner og Space Odyssey begge findes på siden Download.

Der findes i øvrigt også udmærkede programpakker til vedligeholdelse og optimering f.eks. kan jeg anbefale Norton Utilities. Her er det også vigtigt at være vågen under installationen, for jeg synes ikke det er nogen god idé at have Disk Doctor og Crash Guard til at køre i baggrunden per automatik. Nortons Recycle Bin Protector er også meget ressourcekrævende og egentligt ikke særlig anvendelig for de fleste.
Nortons Win Doctor og System Checker kan også lave lidt uorden i DirectX 7, det kan læse om i Hotspots.

Jeg checker også jævnligt om der er kommet nye drivere til min hardware på producenternes hjemmesider.
Nye drivere giver en forbedring af måden f.eks. grafikkortet arbejder sammen med Windows. Det er for grafikkortets vedkommende vigtigt at checke når der kommer en ny version af DirectX til Windows.

Jeg har inddelt min harddisk i 3 partitioner. Et C: drev på ca. 2GB til Windows og andre programmer der er fast inventar eller kræver en del konfigurationsarbejde når de installeres.
Et D: drev på ca. 15GB til spil og nogle programmer der ikke er så integrerede med Windows, eller som lynhurtigt kan geninstalleres. På D: drevet ligger også en Image fil af C: drevet så jeg hurtigt kan genetablere mit Windows hvis det skulle gå i sort.
Til sidst et E: drev på ca. 3GB hvor jeg gemmer alle mine dokumenter og andre data så de ikke går tabt hvis jeg bliver nødt til at genetablere mit C: drev.

Jeg har flyttet mappen Dokumenter til E: drevet. Det gøres ved at højreklikke på Dokumenter på skrivebordet og vælge Egenskaber, her kan man så angive den mappe man vil bruge. Det samme har jeg gjort med min mail. Under Indstillinger i Outlook Expres (Findes under Funktioner eller Vis afh. af version) findes et fane der hedder Vedligeholdelse og her kan man skifte Lagringsmappe.

Opdeling af harddisken i partitioner kan ved ren nyinstallation gøres med FDISK der kan køre fra startdisketten (DOS).
Hvis en harddisk der allerede indeholder styresystem og data skal partitioneres skal der bruges et program som Partition Magic fra Power Quest. Det har yderligere nogle værktøjer til at flytte mapper og programmer så man ikke behøver at afinstallerer f.eks. spil og så installere dem igen på det andet drev man ønsker at have dem. Det er et professionelt og "let" anvendeligt program, men også forholdsvis dyrt, ca. 800, kr.

Hvis du kan leve med at skulle gøre lidt manuelt arbejde kan programmet Fips som er gratis downloades her: https://www.igd.fhg.de/~aschaefe/fips/. Det kan også partitonerer en "kørende" harddisk, men du skal være opmærksom på at hvis du vil flytte f.eks. programmer og spil til et andet drev er du nødt til at afinstallere og geninstallere.

Da computeren bliver brugt til meget forskelligt sørger jeg for at så lidt som muligt startes sammen med Windows.
Hvis du altid bruger f.eks. MS Office så er det godt nok det startes i baggrunden, det får det til at virke lidt hurtigere når du vil åbne f.eks. Word. Men ellers bruger det bare computerens ressourcer.

Derfor er jeg også meget opmærksom når jeg installere nye programmer og applikationer. Jeg svarer ikke bare ja til det hele i installationsprogrammet, så ender det nemlig med at min systembakke er fyldt med programmer jeg måske kun bruger hver 10. gang jeg bruger PC'en. Det er jo spild af ressourcer.

Du kan læse mere om hvordan du kan vælge hvilke programmer der startes op under Flere ressourcer fra start.

Jeg tager jævnlig backup som jeg brænder på en CD. Almindelige disketter er også udmærkede til at backup af enkelte dokumenter og mindre mapper.

Det er efterhånden en langsommelig proces at geninstallere Windows med alle opdateringer, konfigurering og installering af øvrige programmer. Derfor kan jeg varmt anbefale et program som Norton Ghost til at lave et Image af C: drevet. Jeg har selv lavet et image af mit C: drev med Windows. Jeg gemmer så et aktuelt Image på mit D: drev, og har lavet en boot CD med et Image af mit C: drev med opdateret og konfigureret Windows.
Hvis der sker uoprettelige "ulykker" i Windows kan jeg nu genetablere i løbet af 5-6 minutterSmiley

 

Wintip.dk

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!